Novi generalni sekretar za obdobje dveh let je postal Rok Petrič. Člani skupščine so potrdili tudi finančni načrt ŠOS-a za letos.

Gruber, ki je nasledila dosedanjega predsednika Andreja Pirjevca, na čelo ŠOS-a prihaja z mesta predsednice sveta Študentskih organizacij lokalnih skupnosti (ŠOLS). Je študentka doktorskega študija programa humanistika in družboslovje – sociologija kulture na ljubljanski filozofski fakulteti.

V svoji predstavitvi se je zavzela za kakovostno digitalizacijo izobraževanja, ustrezno financirano in dostopno javno visoko šolstvo, za izboljšanje politik na področju duševnega zdravja študentov ter bivanjsko problematiko študentov in dvig višin štipendij.

Nova predsednica ŠOS-a se je po izvolitvi zahvalila vsem za podporo študentov in poudarila, da s svojim vodenjem želi prispevati k temu, da bi v naslednjem mandatu v organizaciji nadaljevali svojo močno zagovorniško vlogo, in to "z zasledovanjem dosegljivih in aktualnih ciljev, ki so in bodo relevantni za študentsko populacijo". Poleg dejavne vloge študentskih predstavnikov in predstavnic vidi pomembno vlogo tudi v pogosto manj vidnih in manj izpostavljenih členih študentskega organiziranja, je med drugim še dejala.

Skupščina je prav tako imenovala novega generalnega sekretarja ŠOS-a, to je postal Rok Petrič. Ta trenutno sicer opravlja delo generalnega sekretarja Športne zveze ljubljanske univerze. V svojem programu je med prioritete postavil digitaliziranje poslovanja, pridobivanje dodatnih sredstev prek trženja in prijavljanja na razpise ter organizacijo dela strokovnih služb ob dodatnih pooblastilih, ki jih v prihajajočem obdobju dobiva ŠOS. Prav tako je izpostavil sodelovanje z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Skupščina je potrdila finančni načrt ŠOS za 2022, ki ga je predstavil dosedanji generalni sekretar ŠOS-a Alen Brkić. ŠOS je za letos iz koncesijskih sredstev predvidel v podobni višini kot leta 2019, torej pred izbruhom epidemije covida-19, to je 9,57 milijona evrov.

Člani skupščine so se med drugim seznanili in sprejeli tudi poročilo dosedanjega predsednika Pirjevca, ki je svoj mandat ocenil za uspešnega. Kot ključno je izpostavil pripravo predloga novega zakona za urejanje položaja študentov, pri čemer med drugim predlagajo povišanje državnih štipendij in širjenje kroga upravičencev do njih. Predlog zakona je že v proceduri in ga bo prihodnji teden na seji obravnaval matični odbor DZ-ja, je dejal.

Prav tako so na seji potrdili poročilo nadzorne komisije, sprejeli pa so tudi nekatere spremembe in dopolnitve aktov ŠOS-a.