Foto:
Foto:

V Auschwitzu je bilo približno 2.600 Slovencev, večino so jih tja poslali kot politične zapornike. Manj kot polovica se jih je vrnila domov, veliko jih je za posledicami trpljenja umrlo tudi v prvih letih po vojni.

Slavnostna govornica na srečanju, nekdanja ljubljanska županja Nuša Kerševan, je v nagovoru dejala, da so ljudje, ki so preživeli ta težka leta, preživeli predvsem zaradi solidarnosti in nesebične medsebojne pomoči. Sama pa se spominja, kako so taboriščnike in taboriščnice pričakali v Ljubljani: "V mladinski organizaciji smo se takrat dogovorili, da vas bomo pričakali na Kongresnem trgu in vas nekako razveselili z majhnimi simboličnimi darilci, ki smo jih pripravili sami. Spominjam pa se, da nas je srečanje z vami pretreslo in v vseh nas je ostala želja in neke vrste zakletev - nikoli več vojne."

Dan osvoboditve tega taborišča so tudi v Nemčiji izbrali za nemški dan spomina na žrtve nacizma. Slovenski taboriščniki in taboriščnice sodelujejo tudi v mednarodnem komiteju Auschwitza.