V petek so v SSN-ju obljubili razmislek, zdaj pa so prepričani, da bodo zbiranje podpisov nadaljevali. Foto: MMC RTV SLO
V petek so v SSN-ju obljubili razmislek, zdaj pa so prepričani, da bodo zbiranje podpisov nadaljevali. Foto: MMC RTV SLO
SSN pri zbiranju podpisov ostaja sam

Po petkovem sestanku s premierjem Borutom Pahorjem so v Stranki slovenskega naroda dejali, da obstaja možnost o prenehanju zbiranja podpisov, če se bo začel uresničevati sklep državnega zbora o zaščiti slovenskih interesov, zdaj pa so si premislili. Po njihovem mnenju so namreč dozdajšnje poteze tako slovenskih kot hrvaških politikov jasno pokazale, da Hrvaška še ni pripravljena na vstop v Nato, hrvaški volivci sami pa niso dobili možnosti za referendum.

V stranki so prepričani, da se v imenu Slovenije nihče nima pravice pogajati, niti ne more biti predmet mednarodne arbitraže, mednarodnega telesa ali mediacije teritorialnih stikov Slovenije z odprtim morjem, celovitost Piranskega zaliva in med drugim zaselki na levem delu Dragonje ter ozemlje na levem bregu Mure.

Potem ko so že včeraj od slovenske vlade zahtevali, naj pozove Hrvaško k umiku njenih organov z ozemlja Slovenije, najpozneje v desetih dneh zahteva umik hrvaških organov s kontrolnih točk v Sečovljah in pri Hotizi ter seznani države Unije in Nata o dejanskem stanju na dan osamosvojitve.

Zdaj nagovarjajo še Danila Türka in druge politike, naj nehajo s pozivi k neizvrševanju njihovih ustavnih pravic, torej naj ne prispevajo podpisa.

SSN prav tako še zaheteva, naj se politiki opravičijo javnosti za, po njihovem mnenju, dozdajšnji 18-letni zastoj.

S. Z./M. N.

SSN pri zbiranju podpisov ostaja sam