"Ne pogajamo se več o tej tretji četrtini, ki je dospela danes, glede tega pri nas ni več nobene dileme. O drugih točkah se pogajamo naprej," je dejal vodja pogajalske skupine tega dela sindikatov Janez Posedi. Foto: MMC RTV SLO

Ne pogajamo se več o tej tretji četrtini, ki je dospela danes, glede tega pri nas ni več nobene dileme. O drugih točkah se pogajamo naprej.

Janez Posedi
Stavka
Nasprotnikov stavke je nekaj več, kakor njenih podpornikov. Foto: MMC RTV SLO
Nadaljevanje pogajanj v ponedeljek

Kot je stavkovni odbor zapisal v obvestilu po današnji seji, je namreč "s 1. oktobrom dospela pravica zaposlenih v javnem sektorju do izplačila tretje četrtine izravnave plačnih nesorazmerij, ki mora biti zato upravičencem izplačana pri izplačilu plače za mesec oktober".

"Ne pogajamo se več o tej tretji četrtini, ki je dospela danes, glede tega pri nas ni več nobene dileme. O drugih točkah se pogajamo naprej," je dejal vodja pogajalske skupine tega dela sindikatov Janez Posedi. Če država novembra pri izplačilu oktobrskih plač ne bo "poravnala dolga do javnih uslužbencev v deležu, kot je predvideno", če torej ne bo upoštevano povišanje zaradi odprave plačnih nesorazmerij, se bodo po Posedijevih besedah ustrezno odzvali.

Odgovor bodo prilagodili načinu, ki se ga bo poslužila vlada, saj je pri tožbi na sodišču njihov odziv lahko drugačen kot pri nekem dejanju, ki je v pristojnosti vlade ali državnega zbora. Ker pa ima, kot je opozoril Jakob Počivavšek iz Pergama, to pravico vsak javni uslužbenec zapisano v individualni pogodbi o zaposlitvi, napovedujejo tudi kolektivne ali individualne delovne spore.

PREBERITE TUDI
- Stavka se nadaljuje, solidarni tudi nestavkajoči
- Hvalica: Mandat vlade je krajši od mandata državljanov


V ponedeljek nov krog pogajanj
Vladni in sindikalni pogajalci se bodo znova sešli v ponedeljek. Posedi pravi, da pričakujejo, da bo vladna stran imela "zadosten mandat", da dosežejo neki viden napredek. Sindikalna stran se po njegovih zagotovilih želi pogajati, imajo nek okvir in ne gre za trmasto vztrajanje pri njihovih rešitvah.

Obenem se sindikati zahvaljujejo vsem, ki v stavki sodelujejo in so nosili njena največja bremena, pa tudi tistim, ki na različne načine izražajo solidarnost z njihovimi zahtevami. Tistim, ki jih je stavka do zdaj prizadela, prikrajšala ali oškodovala, se opravičujejo in jih prosijo za razumevanje. Zaostrovanja stavke po besedah Posedija za zdaj niso potrebna, o tej možnosti - tudi o napovedani zaostritvi v zdravstvu - se bodo pogovarjali v ponedeljek, vse pa je odvisno od poteka pogajanj.

Na mejnih prehodih so se cariniki osredotočili na osebna vozila. Ta čakajo na mejnih prehodih Petišovci, Gruškovje, Obrežje, Metlika, Jelšane, Sočerga, Dragonja in Sečovlje. Na Gruškovju so v dolgih kolonah pri izstopu iz države čakali tudi vozniki osebnih vozil, zaradi česar naj bi bilo tudi nekaj posameznih primerov napetosti, vroče krvi in ekscesov, so sporočili iz Sindikata policistov Slovenije.


Miščevič: Pritiski "na štiri oči"
Sicer pa je vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič znova opozoril, da se na zaposlene v javnem sektorju v tako rekoč vseh okoljih vršijo veliki pritiski. Delodajalska stran je po njegovem mnenju "ubrala novo taktiko", ko ne gre več za pisna opozorila in pisanje seznamov, ampak za "pritisk na štiri oči".

Miščevič je nekaj konkretnih imen v četrtek že posredoval vladi, vendar opozarja, da so taki pritiski težko dokazljivi. Kot je, denimo, navedel sekretar republiškega odbora Sindikata državnih in družbenih organov Drago Ščernjavič, naj bi načelnica Upravne enote Kranj celo prepovedala stavko.

Mediana: stavko podpira 43, nasprotuje pa ji skoraj 50 % vprašanih
Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je za našo hišo opravil raziskavo javnega mnenja in anketiral 400 polnoletnih oseb po vsej državi. Skoraj polovica (49,7 %) anketiranih stavke tako ne podpira, dobrih 43 odstotkov jo (43,4 %), medtem ko se preostali ne morejo opredeliti (6,9 %). Raziskava je potekala med 23. in 28. septembrom 2010.

GZS: Opravičilo sindikatov ni dovolj
Opravičilo sindikatov za nastalo škodo te v ničemer ne zmanjšuje, so zapisali na Gospodarski zbornici Slovenije ob novici, da se stavka dela javnega sektorja nadaljuje. Vodje nekaterih sindikatov zavestno nadaljujejo blokade, ki predstavljajo resno grožnjo
za padec konkurenčnosti gospodarstva in destabilizacijo družbe, poudarjajo na zbornici.

Ob prvih znakih okrevanja gospodarske aktivnosti oz. povečevanja naročil, proizvodnje in izvoza, ki še nekaj let ne bodo dosegli ravni izpred krize, si ne bi smeli dovoliti, da bi javna poraba, vključno s stroški dela, prehitevala rast produktivnosti gospodarstva.

Ob tem na gospodarski zbornici še enkrat pozivajo vlado in sindikate k razumnemu ravnanju in prekinitvi stavke.

Ne pogajamo se več o tej tretji četrtini, ki je dospela danes, glede tega pri nas ni več nobene dileme. O drugih točkah se pogajamo naprej.

Janez Posedi
Nadaljevanje pogajanj v ponedeljek