Mlinar gre v korak s časom, zaradi preobčutljivosti ljudi na gluten je vedno več povpraševanja po brezglutenskih izdelkih.
Pravi, da je moka, zmleta med mlinskimi kamni, boljšega videza in okusa, predvsem pa ohranja pomembne vitamine in minerale. Prav zato večino moke melje na tradicionalen način, vendar z novim, modernim strojem na mlinske kamne. V njem melje koruzno, pirino, rženo, ječmenovo in ajdovo moko ter tudi moko iz tatarske ajde. Ta pravi, je najboljša.
Tatarsko ajdo je pred 200 leti k nam prinesel Žiga Zois, vendar se je nanjo pozabilo. Zdaj postaja vedno bolj iskana, imela naj bi namreč številne zdravilne učinke, še posebej če naredimo iz nje kašo. Kako so delali iz žit kašo še pred štiridesetimi leti, ko so jo v enem dnevu "nastopali" le 15 kg, in kako jo po tradicionalnem postopku na moderen način tisoč kilogramov na dan pridela mlinar iz Šentjerneja, si oglejte danes ob 16.45 v oddaji Dobra ura z Boštjanom, ko bomo govorili o žitih. Gostili bomo prof. dr. Ivana Krefta z Biotehniške fakultete, ki bo povedal več o zdravilnosti tatarske ajde.
Videli boste še:
• Najnovejše raziskave slovenskih znanstvenikov so pokazale, koliko mineralov vsebujejo različna žita.
• Kruh naj bi odkrili Egipčani pred 7000 leti, pekovski poklic pa so prvi opravljali stari Grki.
• Vsak stoti prebivalec je občutljiv na gluten, eno najpogostejših beljakovin v pšenici. Edino zdravilo za te ljudi je doživljenjska brezglutenska dieta - v rubriki Ugriznimo znanost.
• V rubriki Rekordi danes o najstarejši trti: kar 440 let se je ohranila, tudi zaradi korenin, ki segajo globoko v strugo reke Drave.
• Naš najmlajši novinar je tokrat raziskoval Kako lahko z rentgenskimi žarki vidimo svoje kosti.
Ob 16.45 v Dobri uri z Boštjanom!
Erika Pečnik, TV Slovenija
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje