Seja Ekonomsko-socialnega sveta. Foto: BoBo/Borut Živulović
Seja Ekonomsko-socialnega sveta. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predstavniki tako delodajalcev kot delojemalcev so v zadnjem času opozarjali, da socialni dialog ni tekel tako, kot bi moral. Predvsem so bili kritični do vladne strani in predvsem delodajalci so bili nezadovoljni do te mere, da je ena seja ESS-ja odpadla.

Zdaj so se predstavniki vseh treh strani sestali na seji Ekonomsko-socialnega sveta skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom. Tema je bilo prav delo ESS-ja, vodenje socialnega dialoga in obravnava preteklih kršitev.

Počivavšek: Razprava koristna in konstruktivna

Predstavnik sindikalne strani, pa tudi trenutno predsedujoči ESS-ju Jakob Počivavšek je na novinarski konferenci po seji ESS-ja poudaril, da so bili v preteklosti z razlogom kritični do nekaterih potez in odločitev vladne strani, denimo sprejemanja zakonodaje povsem mimo ESS-ja ali pa naglice, saj gradiv niso dobili dovolj pravočasno, da bi jih lahko sploh obravnavali. Razprava o tem je bila obsežna in nazadnje so se vsi socialni partnerji strinjali, da je socialni dialog izjemno pomemben element zakonodajnega postopka. Dogovorili so se, da bodo pomanjkljivosti v prihodnje opravili in da se bodo pravila ESS-ja spoštovala. Ali se bo to uresničilo, bo pa povedal čas, je poudaril Počivavšek.

Dogovorili so se tudi, da bodo prihodnji petek obravnavali slovenski načrt za okrevanje in odpornost ter iz njega izbrali tiste reforme oziroma tiste zakone, ki terjajo še posebej poglobljeno obravnavo. In če bodo ugotovili, da časovnica ne omogoča primerne obravnave na ESS-ju, se bo socialni dialog nadaljeval tudi skozi zakonodajni postopek v državnem zboru, je povedal Počivavšek.

V večernih Odmevih je spomnil, da praksa podaljšanega socialnega dialoga ni nova. Leta 2012 so namreč pod takratno vlado Janeza Janše na tak način uskladili zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o delovnih razmerjih. "In tisto, kar je najpomembneje. Sprejete so bile tiste rešitve, ki so bile usklajene s socialnimi partnerji in se potem niso spremenile z amandmaji v državnem zboru."

Trobiš: Pomirjeni, ne pa v celoti prepričani

Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš je bil nekoliko ostrejši. Delodajalci so po njegovih besedah pričakovali nekoliko večjo samokritičnost vlade. Med razpravo so namreč ugotovili, da so nekatera ministrstva kriva za določene kršitve, in "tukaj je bil premier kar precej zaščitniški do svojih ministrov". Dodal je, da "bomo videli", ali se bodo kršitve še naprej pojavljale, in izrazil upanje, da bo socialni dialog vnaprej "normalen". Za zdaj so delodajalci nekoliko pomirjeni, niso pa v celoti prepričani, je poudaril.

Trobiš sicer meni, da so trenutni zakonodajni predlog pisani na kožo sindikatom in državi.

V večernih Odmevih je izrazil dodatno skrb nad novo prakso. Namreč, zdaj bodo pustili prosto pot, da se vsak zakon, ki ima nekoliko ozko časovnico, na tak način obravnava. Težavno se mu zdi tudi to, da ko bo enkrat zakon v DZ-ju, na drugi strani dialoga ne bo več vlada, saj ta ne more vlagati dopolnil, temveč poslanci, ki jih bo treba posebej prepričevati.

Golob: Socialni dialog bomo uresničevali

Predsednik vlade Robert Golob pa je na novinarski konferenci dejal, da so se vse tri strani strinjale o pomembnosti socialnega dialoga kot "temelja za višjo blaginjo v družbi". Socialni dialog ni izbira, temveč obveza, za to v vladi sprejemajo odgovornost in ga bodo uresničevali, je napovedal.

Je pa dodal, da je socialni dialog "nekaj živega" in da so časovni okviri včasih dane, objektivne okoliščine, ki se jih ne da spreminjati. Tudi zato bodo že prihodnji petek iskali zakone, pri katerih bo treba socialni dialog podaljšati tudi v zakonodajni postopek.

Počivalšek je povedal, da bo med temi zakoni zagotovo predlog zakona o dolgotrajni oskrbi.

Video: Posnetek izjave za javnost

O vodenju socialnega dialoga in kršitvah pravil o delovanju ESS-ja so se želeli socialni partnerji pogovoriti na seji 23. junija, vendar se je Golob zaradi vnaprej predvidene odsotnosti opravičil. Nato so tudi delodajalci sporočili, da se seje ne bodo udeležili. To pomeni, da bi bil ESS nesklepčen, zato je bila seja odpovedana

Nadaljevanje socialnega dialoga