Po 1. juliju bodo članice EU-ja oblikovanje cen popolnoma prepustile trgu. Foto: European Community
Po 1. juliju bodo članice EU-ja oblikovanje cen popolnoma prepustile trgu. Foto: European Community
Električna energija
Distributerji električne energije naj bi že več let poslovali z izgubo. Leta 2005 naj bi ta znašala 22,2 milijona evrov. Foto: EPA

Čeprav bo omrežnina, ki je poleg cene električne energije in DDV-ja do zdaj sestavljala maloprodajno ceno, letos nižja, naj bi se po uvedbi trošarin cena povišala za okoli 1,15 odstotka, kar pa ne zajema morebitne podražitve nabavne cene. Gospodinjstvo, ki je za 320 kilovatnih ur brez DDV-ja mesečno odvajalo 26,62 evra, bo tako za trošarino odštelo 32 centov na mesec.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o trošarini je sicer v veljavo stopil že 1. januarja, a je vlada njegovo izvajanje prestavila na 1. marec, saj v obdobju uveljavljanja evra ni želela povzročati destabilizacije cen. Zaradi zamika pri obračunavanju trošarin na električno energijo naj bi iz proračuna izpadlo 1,3 milijona evrov prihodkov.

Odprtje trga električne energije
Cene električne energije za zdaj uravnava država. Po 1. juliju pa bo trg v članicah EU-ja popolnoma odprt. Pričakovati je podražitve. To pomeni, da se bodo tudi gospodinjski odjemalci lahko sami odločali o tem, kdo jim bo dobavljal električno energijo in zemeljski plin. Ker se bo cena energije določala na trgu, cen po odprtju trga ni mogoče z gotovostjo napovedovati, pa tudi ponudbe dobaviteljev bodo verjetno različne.

Javna agencija RS za energijo določa samo del končne cene, in sicer omrežnino. Za električno energijo je ta že znana in bo leta 2007 za gospodinjstva nižja kot lani. Za zemeljski plin se omrežnina določa nekoliko drugače, in sicer za posamezna distribucijska podjetja. Zato bodo omrežnine za posamezne lokalne skupnosti različne. Agencija pričakuje, da bo povprečen dvig do 3-odstoten.

Podražitve verjetne
Končne cene za gospodinjstva bodo torej najbolj odvisne od cen električne energije in zemeljskega plina na trgu. V agenciji pa upajo, da bo večja cenovna nihanja nekoliko ublažil tudi konkurenčni boj dobaviteljev.

V Sloveniji je približno 774.000 gospodinjskih odjemalcev električne energije in 114.000 odjemalcev zemeljskega plina, ki porabijo približno četrtino vse porabljene električne energije in 10 odstotkov zemeljskega plina.