Predsednik je prvič uporabil možnost pomilostitve. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik je prvič uporabil možnost pomilostitve. Foto: MMC RTV SLO
Prve Türkove pomilostitve

Komisija za pomilostitev v uradu predsednika države je prejela kar 156 prošenj, predsednik Türk pa se je odločil dvema obsojencema znižati kazen, dvema pa predčasno izbrisati sodbo, tako da se bosta lažje znova zaposlila, poroča TV Slovenija.

Članica predsednikove komisije za pomilostitve nekdanja državna tožilka Zdenka Cerar je pojasnila, da moramo pri iskanju dela večkrat predložiti dokazilo, da nismo v kazenskem postopku ali da nismo bili kaznovani, zato si bosta pomiloščenca hitreje in lažje našla delo.

Eden izmed njiju je bil obsojen zaradi povzročitve telesne poškodbe, drugi zaradi ponarejanje poslovnih listin, oba pa se želita zaposliti v vojski. Pomilostiti je mogoče le tistega, ki je bil pravnomočno obsojen, zato pomilostitev ne vpliva na pravilnost odločitve sodišča.

Türk je v predvolilni kampanji dejal, da bo pri podeljevanju pomilostitev restriktiven, komisiji pa ni dal nobenih napotkov, ali obsojencev določenih kaznivih dejanj ne želi pomilostiti. Si pa vsi člani komisije vseeno glede štirih izbranih obsojancev niso bili enotni.

Prve Türkove pomilostitve