Drnovšku se zdi, da Zorčič ni računal na reakcije svojih političnih sopotnikov in dela javnosti na svoje ravnanje. Foto: BoBo
Drnovšku se zdi, da Zorčič ni računal na reakcije svojih političnih sopotnikov in dela javnosti na svoje ravnanje. Foto: BoBo

Nekdanja sodelavca, zdaj tekmeca v medijskem prostoru (in seveda dobra kolega), televizijska novinarja Metka Majer (Pop TV) in Gregor Drnovšek (TV Slovenija) sta spremljala dramatično dogajanje v parlamentu, ko je pred dnevi propadel poskus opozicije, da bi z obstrukcijo dokazala, da vladna koalicija nima več večine.

Najbolj na prepihu Dikavčič

Politična situacija ostaja napeta, pregreta. Manjšinska vladna stran ima v parlamentu le negotovo večino in ta hip so na tnalu štirje ministri: Simona Kustec, Marjan Dikavčič, Aleš Hojs in Andrej Vizjak. Poslanec DeSUS-a Branko Simonovič je dejal, da bi interpelacija zoper pravosodnega ministra Dikavčiča lahko uspela. "A na podvprašanje novinarske kolegice, ali bo Dikavčič ostal brez ministrskega stolčka, je odvrnil, naj ne sprevračamo njegovih besed. Skratka, jasnega odgovora, kako bodo ravnali DeSUS-ovi poslanci, na koncu vendarle nismo dobili," opiše besede poslanca, po katerih je zavladalo vznemirjenje, Metka Majer. Gregor Drnovšek ob tem meni, da je v primeru Dikavčiča presenečenje mogoče, v vsakem primeru pa lahko pričakujemo napetosti in tesen izid na glasovanju.

Zorčičeva zmotna računica

In kaj bi sploh pomenila uspešna interpelacija zoper katerega od ministrov? Kolega z naše televizije meni, da ne prav veliko. Priložnost za morebitno spremembo je bila po njegovem mnenju zamujena prejšnji teden, ko je opozicija v državnem zboru skušala z obstrukcijo preprečiti vladni koaliciji potrditev nekaj zakonskih predlogov, med drugim zakon o dohodnini in o dolgotrajni oskrbi, a je kvorum v dvorani zagotovil predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

"Ne razumem, zakaj v Novi Sloveniji ne zaznajo priložnosti, ki jim jo odpira SDS na desni sredini s tem, ko se sama pomika vse bolj desno."

Metka Majer

"Opoziciji torej ni uspelo dokazati, da vlada sama ni zmožna potrjevati zakonov v parlamentu." Drnovšku se zdi, da Zorčič ni računal na reakcije svojih političnih sopotnikov in dela javnosti na svoje ravnanje. "In zdi se, da se je s poskusi opravičevanja svojega ravnanja le še bolj zaplezal. Mislim, da ribari tam, kjer ni več veliko rib. Zdi se mi, da ni računal na to, da ga bodo v bran najbolj vzeli tisti, s katerimi je nekoč sobival v koaliciji, na koncu pa so ga ti isti ljudje skušali že dvakrat odnesti s položaja."

NSi ne izkorišča prostora na desni sredini

Ali politični prostor, kjer "ribari" Zorčič, res izginja? Kolegica Metka Majer se ne strinja s tezo "o pomanjkanju rib v sredinskem političnem prostoru". Meni, da se prostor desne sredine odpira, saj se stranka SDS postavlja vse bolj skrajno desno. "Ta prostor bi lahko v nekem trenutku zasedla Nova Slovenija, a se zdi, da jim to ne uspeva. Ne razumem, zakaj ne zaznajo te priložnosti. Tonin se sicer skuša distancirati od politike SDS-a, ko govori, da so v koaliciji zaradi države, in ne zaradi ljubezni. Napoveduje, da bo v naslednji vladi Nova Slovenija ključen dejavnik, a v svoji drži niso prepričljivi za alternativo KUL, ki sodelovanje z njimi v naprej zavrača."

"Opoziciji torej ni uspelo dokazati, da vlada sama ni zmožna potrjevati zakonov v parlamentu."

Gregor Drnovšek

Oba novinarska kolega od blizu spremljata agonijo propadanja stranke DeSUS. Dobro sta obveščena o načrtih za ustanavljanje novih strank. In oba zelo dobro vesta, kaj pomeni poročanje o političnem dogajanju v državi v času, ko je osrednji vladni kanal obveščanja javnosti – Twitter. Tudi o vsem tem v tokratnem podkastu.

Umetnost možnega