Evropska komisija je Sloveniji za odpravo posledic lanske ujme namenila nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada EU-ja. Foto: BoBo
Evropska komisija je Sloveniji za odpravo posledic lanske ujme namenila nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada EU-ja. Foto: BoBo

Predsednica Evropske komisije je Črno na Koroškem, ki je bila ena od bolj prizadetih občin v ujmi, obiskala 9. avgusta, le nekaj dni po katastrofalnih poplavah in plazovih. V Črni se je takrat srečala z domačini in drugimi, ki so pomagali pri odpravljanju posledic vremenske ujme, sicer pa si je ob obisku iz helikopterja ogledala posledice ujme tudi v nekaterih drugih kraji po državi.

Sorodna novica Evropska komisija predlaga še 328 milijonov evrov pomoči, Leben lastnikom predstavil cenitve

Ursula Von der Leyen se je v Črni seznanila z obnovitvenimi deli, v prostorih Kulturnega doma si je ogledala razstavo fotografij o lanskih poplavah. Po ogledih je skupaj s premierjem Robertom Golobom in županjo Občine Črna na Koroškem Romano Lesjak podala izjavo za javnost.

Evropska komisija je Sloveniji za odpravo posledic lanske ujme namenila nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada EU-ja. Ta teden je komisija za Slovenijo predlagala izplačilo v skupni višini 428,4 milijona evrov, kjer je upoštevano tudi predplačilo 100 milijonov evrov, ki ga je komisija Sloveniji odobrila novembra lani in ga je Slovenija že prejela.

Von der Leyen obiskala Črno na Koroškem

Poplave in plazovi so 4. avgusta lani prizadeli 183 občin ter povzročili za tri milijarde evrov neposredne škode, upoštevajoč vse vidike naravne nesreče, pa je bila škoda ocenjena na okoli 9,9 milijarde evrov.