V ljubljanske javne vrtce želijo starši v prihodnjem šolskem vpisati več kot 5.000 otrok, prostih mest pa bo okoli 3.000. Foto: BoBo
V ljubljanske javne vrtce želijo starši v prihodnjem šolskem vpisati več kot 5.000 otrok, prostih mest pa bo okoli 3.000. Foto: BoBo
Otroci
Starši se zaradi zdaj že kroničnega pomanjkanja mest v vrtcih odločajo za varstvo na črno. Foto: MMC RTV SLO
Otrok
V močno zaželenem vrtcu Ledina, ki poleg običajnih dopoldanskih zagotavlja tudi popoldanske in izmenične oddelke, že tretje leto opažajo veliko povpraševanje, posebej v jasličnih skupinah, na katere po prvih ocenah čaka kar 40 otrok. Foto: MMC RTV SLO

Zasedeni so tako javni kot zasebni vrtci, za katere je treba odšteti tudi do 700 evrov mesečno. V Ljubljani se je tako letos na 2.332 prostih mest prijavilo 2.514 otrok, ki imajo izpolnjene vse pogoje in stalno bivališče v Mestni občini Ljubljana. Prijavilo se tudi kar nekaj otrok iz drugih občin.

"Za naše ljubljanske otroke bomo poskrbeli. V tem hipu je za 191 otrok še premalo prostora, vendar pripravljamo deset novih oddelkov do jeseni in po novem letu še osem novih oddelkov, kar bo popolnoma zadoščalo za otroke z bivališčem v MOL-u," je za oddajo Tednik povedala načelnica za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL-a Marija Fabčič.

Največje povpraševanje za najmlajše
"Za otroke iz drugih občin pa naj poskrbijo njihove matične občine, ki za to prejemajo tudi sredstva," je dodala.

Toda za zdaj je tudi veliko otrok iz Ljubljane brez vrtca. "Največje povpraševanje je za najmlajše otroke od 1 do 2 let. Čakalna doba je za to obdobje trenutno najdaljša," je povedala Lučka Postružin, ravnateljica vrtca Ledina.

Rešitev v zasebnih vrtcih
Zasebni vrtci delno sicer rešujejo stisko, a je njihov program nekoliko dražji. "Ponujamo drugačen program, drugačno storitev. Pri mlajših to pomeni, da sta v skupini poleg vzgojiteljice še dve pomočnici. Starši se za to odločajo predvsem zaradi programa in ker želijo nekaj drugačnega za svojega otroka," je razložila Daša Kerin Cerkovnik, direktorica zasebnega vrtca Zvezdica.

Ustanovitev zasebnega vrtca je glede na vse strokovne normative zelo velik in zahteven zalogaj. V Ljubljani je poleg 23 javnih tudi osem zasebnih vrtcev. Kljub ceni pa so tudi ti večinoma zasedeni.

V Kranju podobna slika kot v Ljubljani
"To je zelo stresno obdobje, sploh v Kranju, ko se je zgodilo, da je od 300 do 400 otrok brez vrtca," je povedala Tina Golež, mati, ki še čaka, da se sprosti mesto tudi za njenega otroka, ki je eden izmed 355 otrok na kranjskem čakalnem seznamu za jasli.

"V načrtu imamo v osmih objektih dobiti dodatne kapacitete, ampak zdaj čakamo, da bomo videli zaključke tega vpisa in da vidimo, koliko dejansko prostih kapacitet manjka," je poudaril župan Mestne občine Kranj Mohor Bogataj.

V Kranju subvencije, v Ljubljani ne
V ta namen je občina v prejšnjem mandatu želela obnoviti propadlo ekonomsko šolo. S tem bi pridobili 13 vrtčevskih oddelkov. Trenutni župan je od obnove šole odstopil, saj naj bi bila predraga. "Ugotovili smo, da je investicija izredno visoka, objekt pa je v slabem stanju. O tem, kaj bomo z njim, bo padla odločitev na eni od sej mestnega sveta," je razložil.

V kranjski občini tako obljubljajo, da bodo družinam, ki vrtca ne bodo dobile, namenili subvencijo. Podobno, kot to že zagotavljajo, denimo, na Brezovici, v Sežani, Litiji. Kolikšen bo ta znesek, za zdaj še ne vedo, saj pravijo, da je to odvisno od obsega sredstev in števila družin, ki bodo pomoč potrebovale.

V Ljubljani subvencij ne bo, saj, kot pravijo, raje vlagajo v nove vrtce.

"Preostane le še varovanje na črno"
Zaradi prostorske stiske se vse več staršev odloča za varovanje na domu. "Znanka mi je priporočila gospo, ki dela zelo lepo z otroki, in plačujem skoraj 400 evrov za varstvo," je zaupala mama, ki že leto dni plačuje varovanje na črno, saj zaradi urejenega družinskega in poklicnega življenja do dodatnih točk za vrtec ni upravičena. Le-te lahko v Ljubljani dobiš za prebivališče, stalnost bivanja, število otrok, enostarševstvo in socialni status.

Dejstvo je, da so mesta za otroke, ki jih starši želijo vpisati v vrtec, prezasedena. Veliko jih prostor v vrtcu sicer dobi, drugi dobijo subvencijo, še vedno pa je preveč takih, ki ne dobijo ničesar od naštetega.

Slavka Brajović Hajdenkumer, Tednik