Direktor Patrie meni, da bo njihov priprti uslužbenec v kratkem izpuščen. Foto: MMC RTV SLO
Direktor Patrie meni, da bo njihov priprti uslužbenec v kratkem izpuščen. Foto: MMC RTV SLO
Novo v aferi patria

Kot je v pogovoru za TV Slovenija še dejal direktor Jorma Wittakorpi, zaupa, da njegovi uslužbenci spoštujejo tako slovenske kot finske zakone. Potrdil je, da zaslišujejo tiste, ki so bili zraven pri slovenskem projektu, in dodal, da upa, da bo postopek hitro končan, saj po njegovem mnenju škodi ugledu podjetja. Preiskava naj bi sicer trajala od šest do osem mesecev.

Vodstvo Patrie bo prihodnjo sredo prišlo v Slovenijo in bo na voljo za vprašanja.

Viator: Erjavec preusmerja pozornost
V Viator & Vektorju pa medtem menijo, da je Erjavec z izjavo, da je Pavček od njega zahteval, naj prekliče sklep o izbiri oklepnikov, le poskušal preusmeriti pozornost javnosti. Resnična težava je po njihovem mnenju utemeljen sum nepravilnosti pri izbiri dobavitelja kolesnih oklepnih vozil 8 x 8 v Sloveniji, ki so jih odkrili neodvisni preiskovalni organi na Finskem.

Pavček je bil na obisku
V družbi so dodali, da je predsednik uprave Zdenko Pavček sicer obiskal ministra za obrambo Karla Erjavca, predlagal pa mu je, naj na pogajanja povabi tudi Sistemsko tehniko, članico skupine Viator & Vektor, češ da vsebina dopolnjene ponudbe ni bila upoštevana. Ob tem je izrazil utemljen sum, da vsebina dokumenta Sistemske tehnike ni bila upoštevana pri izboru dobavitelja oklepnikov in dvom o korektnosti izbora.

"Erjavec bo moral odgovarjati"
V Viator & Vektorju so dodali še, da bo ne glede na dozdajšnje sprenevedanje Erjavec moral odgovoriti, kako so oziroma ali so bili izpolnjeni pogoji za izbor dobavitelja vozil 8 x 8. Minister bo moral po njihovem mnenju odgovoriti na vprašanje o končni ceni, verodostojnosti tehničnih podatkov izbranih vozil, 320 neposrednih novih delovnih mestih, novih izvoznih uspehih slovenskega gospodarstva, realizaciji obveznosti protidobav v protivrednosti najmanj 200 milijonov evrov ter deležu domače industrije v končnem produktu.

Novo v aferi patria