Foto:
Foto:
Slovenski kulturni praznik v spomin našemu največjemu pesniku, Francetu Prešernu
Prešernova domačija v Vrbi
Florjan Lipuš je bil letošnji Prešernov nagrajenec

Kot vsako leto ob kulturnem prazniku je tudi tokrat oživela Prešernova rojstna vas Vrba.

V Prešernovem mestu Kranj že ves teden poteka pestro kulturno dogajanje, tokrat pa sta bila med drugim pripravljena vodena ogleda po stalni razstavi Doktor France Prešeren, življenje in delo v Prešernovi hiši ter po stalni arheološki razstavi Železna nit v mestni hiši. V središču Kranja so ob tem prikazovali tiskanje na starinski papir, sto obiskovalcev pa je domov odšlo z brezplačnimi izvodi Zdravljice.

Ministrica Rihterjeva sprejela lavreate
Ministrica za kulturo Andreja Rihter je na gradu Strmol priredila sprejem za letošnjega Prešernovega nagrajenca in dobitnike nagrad Prešernovega sklada. Sprejema so se udeležili štirje skladovi nagrajenci: baletna plesalka Alenka Ribič Laufer, pisatelj Iztok Geister, slikar Oto Rimele in skladatelj Igor Štuhec, medtem ko nosilca Prešernove nagrade, pisatelja Florjana Lipuša, in preostalih dveh nagrajecev Prešernovega sklada, klarinetista Mateta Bakavca in igralca Radoša Bolčine, ni bilo. Na sprejemu so bili tudi nekateri člani upravnega odbora Prešernovega sklada, ki nagrade podeljuje.

Ministrica je ob tej priložnosti čestitala lavreatom in zaželela srečen kulturni praznik. Obenem je izrazila prepričanje, da se je kultura toliko vživela v našo notranjost, da bi našli redkokaterega v Sloveniji, ki ne bi poznal naše kulturne ustvarjalnosti, naših posameznikov ter letošnjih nagrajencev, ki so po njenem mnenju tudi spodbuda za nadaljnje ustvarjanje.

Ljubljana: Recital Prešernove poezije
Na ljubljanskem Prešernovem trgu je potekal tradicionalni recital Prešernove poezije v izvedbi slovenskih igralk in igralcev, ki ga prireja Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Nekateri muzeji in galerije so imeli dan odprtih vrat, svoja vrata pa je več domačim založnikom odprla tudi ljubljanska knjigarna Konzorcij.

Vrba: Tradicionalni pohod kulturne dediščine
V Prešernovem rojstnem kraju, Vrbi, je potekala prireditev, na kateri je bil slavnostni govornik državni sekretar na kulturnem ministrstvu Vojko Stopar. Kulturni program je izvedlo Kulturno društvo dr. France Prešeren Žirovnica Breznica, ki je uprizorilo igro Puče o Prešernu. Sicer pa je občina Žirovnica za vse ljubitelje kulture pripravila že tradicionalni pohod po poti kulturne dediščine v vaseh pod Stolom. Tisti obiskovalci, ki so želeli v Vrbi predstaviti svoje petje ali poezijo, so lahko v roke dobili tudi mikrofon.

V Portorožu slavnostna akademija
V Portorožu v Avditoriju je bila po napovedih slavnostna akademija ob kulturnem prazniku in podelitev plaket Občine Piran kulturnim ustvarjalcem. V Slovenskem stalnem gledališču Trst pa je bila osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku z naslovom Kjer se ljubezen izliva v sinje nebo. Praznik kulture so na svoj način zaznamovali tudi v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru. Ob tem je kulturno društvo Radlje ob Dravi pripravilo prireditev Nocoj je pa en lep večer.

Prost vstop v Narodno galerijo
V Narodni galeriji so obiskovalcem poleg prostega vstopa ponudili delavnice in strokovna vodstva po razstavah in stalnih zbirkah, ob tem pa jim je bil omogočen tudi ugodnejši nakup publikacij v muzejski trgovini. Podobna akcija je potekala v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, kjer so ob prostem vstopu ponujali tudi 20-odstotni popust pri nakupu publikacij v muzejski trgovini in vodstvo po razstavi Narava Slovenije: Mura in Prekmurje, projekcijo filma Obrazi zelene reke in možnost ogleda občasne razstave Iz zakladnice geološke dediščine.

Lipuš letošnji Prešernov nagrajenec
Osrednja državna prireditev je bila v soboto v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, pisatelj Florjan Lipuš, je bil znan že dva meseca, nagrajence Prešernovega sklada pa so uradno razglasili šele na podelitvi.

Več o priznanjih za kulturne dosežke v povezavah ali na https://www.rtvslo.si/kultura