Koalicija se hvali, opozicija graja

Predsednica vlade je po podpisu koalicijske pogodbe - leto po prevzemu oblasti - poudarila, da je Slovenijo rešila pred trojko, da so znižali ceno zadolževanja, umirili politične strasti, zdaj pa prihajajo v ospredje reforme, predvsem zdravstvena in pokojninska.
Opozicija nasprotno meni, da bodo predrago zadolževanje plačevale še generacije, da v koalicijski pogodbi ni konkretnih reform, ter da se gospodarstvo še vedno duši v bančnem posojilnem krču.

Tako opozicija kot koalicija pa se v tem času ukvarjata tudi sami s sabo. Minister Jakič, Zoran Janković in prvi mož Soda in Kada so ovadeni. Premierka pravi, da bodo krivi, ko bo tako odločilo sodišče, čeprav ne zanika potrebe po višjih etičnih merilih politikov. Na strani opozicije pa se krha do zdaj samoumevna zaveza pomladnih strank. SLS in NSi očitno stopata iz sence največje stranke, SDS-a.

Prispevek Nataše Markovič. Rosvita Pesek je v studiu Odmevov gostila novinarja in urednika Dela Alija Žerdina ter političnega analitika Matevža Tomšiča.