Foto:
Foto:

Obravnava je bila zelo kratka, saj je sodišče odločilo, da bo o tej tožbi ponovno razpravljalo 1. junija prihodnje leto. Tržaška odvetniška pisarna Volli, ki zastopa varčevalce, je namreč zaprosila za preložitev obravnave, ker je nasprotna stran trdila, da ni pravočasno prejela obvestila o tožbi.

Po besedah zagovornikov hrvaških varčevalcev je prišlo do velike zamude pri izročitvi obvestila o tožbi NLB-ju (če je tožena stranka iz tuje države, je časovni rok, ki ga določa italijanski zakon, 120 dni).

Predstavnik varčevalcev Božidar Vukasovič meni, da je do zamude prišlo, ker je slovenska politika zavlačevala z izročitvijo potrebne dokumentacije toženi stranki. Vukasovič, ki, kot je povedal, predstavlja več kot 710 varčevalcev, ki terjajo dobrih deset milijonov evrov, je zaradi tega tudi napovedal ukrepe proti Sloveniji. Med drugim je omenil bojkot slovenskih izdelkov.

V NLB-ju menijo, da bo sodnik tožbo zavrnil. "Gre za ponovni poskus Vukasoviča, da bi kaj izterjal od NLB-ja, pri tem pa je pred istim sodiščem prvo tožbo že izgubil", so še povedali v NLB-ju.