Komentiranje sodniških odločitev, kar sta storila ministra Mate in Šturm, je neprimerno, meni varuhinja človekovih pravic. Foto: MMC RTV SLO
Komentiranje sodniških odločitev, kar sta storila ministra Mate in Šturm, je neprimerno, meni varuhinja človekovih pravic. Foto: MMC RTV SLO
Zapor na Povšetovi
Zapor na Povšetovi je prenatrpan, je opozorila varuhinja. Foto: MMC RTV SLO

Čebašek Travnikova je izrazila zaskrbljenost zaradi delovanja slovenskih represivnih organov ob aretaciji omenjenih in dejala, da bo njen urad primer še raziskoval.

Komentarji sodniških odločitev neprimerni
Varuhinja je kot neprimerno označila tudi komentiranje sodniških odločitev, kar sta nedavno storila notranji minister Dragutin Mate in pravosodni minister Lovro Šturm.

Zapor na Povšetovi je prenatrpan
Predstavila je tudi ugotovitve ponedeljkovega obiska zaporov na Povšetovi ulici v Ljubljani. Urad se je z obiskom odzval na informacije o napovedanem skupinskem samomoru nekaterih zapornikov. Ugotovila je, da je zapor prenatrpan, saj je zasedenost 196-odstotna, in da je bila dan po nevihtah v prostorih, kjer bivajo zaporniki, temperatura zraka 29 stopinj Celzija.

Zdaj je zaprtih 251 oseb, kar je 123 oseb več od zmogljivosti zapora (128). Situacija naj bi se izboljšala glede na nov pravilnik, ki omogoča hitrejšopremestitev predvsem iz zaporov na Dobu in Ljubljane, ki sta najbolj zasedena, je poudarila Čebašek-Travnikova.

Varuhinja o težavah gluhih in naglušnih
Zdenka Čebašek Travnik je med drugim govorila tudi o težavah gluhih in naglušnih: "V vzgoji in izobraževanju je velik problem dostopnost gluhih otrok in mladostnikov do običajnih šol, ki bi gluhim zagotovile posredovanje znanja v njim prilagojenih tehnikah, in sicer s tolmačem v znakovni jezik," je dejala in dodala, da je v zadnjem časuprišlo do pomembnega premika, saj je ministrstvo za visoko šolstvo 30. junija sprejelo stališče, da imajo gluhi pravico do tolmačenja vseh delov učnega procesa.

Govorila je tudi o problematiki vrtcev in problematiki prejemanja Zoisovih štipendij. Dejala je, da je varuh prejel več pobud dijakov, ki so do sedaj prejemali Zoisove štipendije. V svojih pritožbah vsi izražajo ogorčenje nad spremembami v zvezi z omenjenimi štipendijami, ki jih bodo doletele jeseni z uveljavitvijo zakona o štipendiranju. Zaradi pomanjkanja informacij bo po oceni varuhinje prizadetih kar precej dijakov.