Foto:
Foto:
Soršak vs. Pirc Musar

Direktor urada Jani Soršak je poudaril, da je informacijska pooblaščenka prekoračila svoje pristojnosti, zato s tožbo - na upravno sodišče jo bo posredoval v torek - zahteva izrek ničnosti odločbe. Kot je še pojasnil, urad ne potrebuje celotnega dostopa do vseh datotek, povezanih z največjimi slovenskimi trgovci, temveč le omejen dostop s filtrom, ki poteka ob navzočnosti predstavnikov Pirc Musarjeve. Zatrdil je, da je bil postopek dogovorjen, ko so opravljali preiskovalna dejanja.

Varuh konkurence potrebuje le dostop do elektronske pošte
Urad za varstvo konkurence za preiskavo morebitnega kartelnega dogovarjanja med slovenskimi trgovci namreč potrebuje le dostop do datotek, ki se nanašajo na poslovno komunikacijo prek elektronske pošte. "Verjetno bomo poskusili tudi z začasno odredbo, da nam sodišče omogoči dostop do teh 'emailov'," je dejal Soršak.

Informacijsko pooblaščenko veseli, da bo urad spoštoval pravni red in zadeve reševal po pravni poti, "ne pa z grožnjami".

"Spor" vzniknil s prepovedjo uporabe osebnih podatkov
Kot je znano, je Pirc Musarjeva uradu za varstvo konkurence v petek prepovedala uporabo določenih elektronskih osebnih podatkov, ki jih je pridobil v okviru preiskave v Mercatorju, Sparu in Tušu. Uporaba pridobljene elektronske pošte naj bi namreč pomenila kršitev z ustavo zagotovljene pravice do komunikacijske zasebnosti. Direktor urada pa je ocenil, da želi informacijska pooblaščenka na ta način preprečiti postopek varuha konkurence.

Soršak vs. Pirc Musar