Vida Čadonič Špelič. Foto: NSi
Vida Čadonič Špelič. Foto: NSi

V opozicijski stranki NSi so ob 24. obletnici ustanovitve opravili oceno dozdajšnjega delovanja in aktualnih političnih razmer. Podpredsednica stranke Vida Čadonič Špelič meni, da je krščanska demokracija v tem času dokazala, da je resna stranka in nujno potrebna tako v Sloveniji kot v Evropi. Izrazila je zadovoljstvo, da ima NSi danes osem poslancev, dva državna svetnika ter da številno občinskih svetnikov in županov raste.

Vida Čadonič Špelič pričakuje, da bo predsednik stranke Matej Tonin, ki zdaj kot evropski poslanec stranko vodi iz Bruslja, oktobra znova kandidiral za prvega moža stranke.

Matej Tonin stranko vodi iz Bruslja. Foto: BoBo
Matej Tonin stranko vodi iz Bruslja. Foto: BoBo

Želijo si deset odstotkov glasov

O tem, ali bi tedaj lahko naletel tudi na kakega protikandidata, pa je Vida Čadonič Špelič dejala, da sama ne more ocenjevati, ali se kdo v stranki za to "čuti sposobnega ali poklicanega". Sama ne vidi potrebe po menjavi na čelu stranke in dvomi o morebitnem protikandidatu, a "če bi se to zgodilo, ne bi bila presenečena". Prav tako je prepričana, da jim bo cilj deset odstotkov na državnozborskih volitvah, kar Tonin obljublja od prevzema stranke leta 2018, uspelo doseči z aktualnim predsednikom.

Za sodelovanje, a s kom

NSi je tudi vedno pripravljen na sodelovanje, je zatrdila in spomnila, da so roko sodelovanja sami ponujali že pred tokratnimi evropskimi volitvami. Pogovore o morebitnih sodelovanjih tako pričakuje tudi pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami, predvsem zato, ker si Slovenija "takšne vlade, kot je zdaj, ne zasluži več, pa jo tudi težko preživi".

Sorodna novica Napeto vzdušje v Slovenski ljudski stranki

Kaj storiti s SLS-om

Ob notranjem brbotanju v neparlamentarnem SLS-u je Vida Čadonič Špelič dejala, da mora članstvo samo razčistiti in odločiti, koga v prihodnje želi v vrhu stranke. Glede morebitnega povezovanja s SLS-om pa je dodala, da je sama "bila zraven, ko se je nekoč krščanska demokracija združevala z ljudsko stranko". "In veste, kako se je to končalo," je dodala.

NSi za čimprejšnje predčasne volitve

Sicer pa meni, da bi notranjepolitično dogajanje moralo čim prej privesti do predčasnih volitev v DZ-ju. "Vendar politika je pravzaprav na neki način matematika in matematika ne kaže, da bi se lahko zgodile predčasne volitve. Če opazujete poslance koalicije, predvsem poslance Svobode, lahko kmalu ugotovite, da jim je verjetno to prvi in zadnji mandat, in takšni verjetno v samoukinitev ne bodo šli," je prepričana.

Kritično do vlade Roberta Goloba

Tudi sicer v NSi-ju po dobri polovici mandata na račun dela vlade Roberta Goloba nizajo številne kritike. Po njihovem mnenju se je premier izkazal kot neizkušen in brez poznavanja ustroja državne uprave. Še posebej je razočaral na področju gospodarstva, iz katerega je sicer stopil v politiko, saj se je pokazal kot nekdo, ki ne samo da ne razume gospodarstva, ampak mu tudi ne gre naproti, menijo.

"Po teh dveh letih nima česa pokazati razen prelomljenih obljub," je bila kritična Vida Čadonič Špelič. Med drugim je izpostavila postopanje vlade ob poplavni sanaciji, "največji greh" pa je po njenih besedah neizpeljana obljubljena zdravstvena reforma, ki se "že pozna na zdravju naroda".

Sorodna novica V Ankari končali največjo izmenjavo zapornikov po hladni vojni. Biden in Golob govorila 21. julija
Sorodna novica Žakelj: Golobovo domnevno vplivanje na aretacijo vohunov ostaja neznanka

Izmenjava vohunov in datum aretacije

Glede nedavne izmenjave zapornikov med Rusijo in Zahodom, del katere sta bila tudi ruska vohuna, ki sta delovala v Sloveniji, pa je Čadonič Špelič dejala, da je bilo delo varnostnoobveščevalnih služb dobro opravljeno. Ob vprašanjih o domnevnih političnih pritiskih premierja na datum aretacije ruskih vohunov in siceršnje delo policije, ki so jih v preteklosti zastavljali tudi v NSi-ju, pa je Vida Čadonič Špelič dejala, da bi "verjetno pričakovali, da bom rekla konec dobro, vse dobro". "Tako je videti navzven. Kaj se je dejansko dogajalo in ali je določen politik vplival na določene procese, pa še zdaj nismo razčistili. Ne smemo mešati notranjepolitičnih in zunanjepolitičnih razmer," je sklenila.

24. obletnica Nove Slovenije