Predhodnik Irme Pavlinič Krebs na mestu ministra za javno upravo Gregor Virant stavke javnega sektorja ne podpira. Foto: MMC RTV SLO
Predhodnik Irme Pavlinič Krebs na mestu ministra za javno upravo Gregor Virant stavke javnega sektorja ne podpira. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji minister za javno upravo v Janševi vladi Gregor Virant je za MMC pojasnil, da "kadar sta obe strani vsaka na svojem bregu in se ne moreta 'zmenit', sta v principu krivi obe". "Je pa vendarle treba priznati, da sindikati v svojih zahtevah so popuščali, vlada pa ni, torej mislim, da je zdaj na vladni strani, da pripravi neki predlog za sindikate." Dodal je še, da morajo tudi sindikati razumeti, kakšno je stanje, da plače v obdobju krize morajo biti zamrznjene.

Po njegovih besedah mora vlada na drugi strani prisluhniti argumentom sindikalne strani, da so njihove plače v bistvu šest let stale v času pogajanj o novih kolektivnih pogodbah in da upravičeno pričakujejo, da se bo vsaj z neko minimalno dinamiko nadaljevalo odpravljanje plačnih nesorazmerij.

"Stavka prinaša tudi veliko moralno škodo"
Virant je še poudaril, da stavke ne podpira in mu je žal, da se je ta zgodila, ker prinaša veliko gospodarsko in tudi moralno škodo zaradi razdora, ki se ustvarja med javnim in zasebnim sektorjem. Zahteve sindikatov se mu zdijo pretirane, vendar je prepričan, da bi bili ti pripravljeni na sklenitev "nekega razumnega kompromisa, ki bi upošteval trenutno gospodarsko stanje, torej gospodarsko krizo, in bi pomenil relativno majhen oziroma nebistven strošek za javne finance".

Stavka poteka že šesti dan
Stavka 21 sindikatov javnega sektorja se nadaljuje že šesti dan. Sindikati stavke ne bodo zaostrili, odprto pa puščajo možnost, da to storijo ob morebitnem neuspehu novega kroga pogajanj. Po besedah vodje sindikatov Janeza Posedija pričakujejo, da bo imela vladna stran v ponedeljek mandat za dosego opaznega napredka. Posedi dodaja, da se nameravajo z vlado pogajati o vseh stavkovnih zahtevah, z izjemo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij.