Interventni zakon vključuje odpravo krajevne pristojnosti za obravnavo vlog tujcev za delovna dovoljenja in dovoljenja za bivanje, hkrati naj bi poenostavili postopke pridobivanja delovnih dovoljenj za tujce. Foto: BoBo
Interventni zakon vključuje odpravo krajevne pristojnosti za obravnavo vlog tujcev za delovna dovoljenja in dovoljenja za bivanje, hkrati naj bi poenostavili postopke pridobivanja delovnih dovoljenj za tujce. Foto: BoBo

Podpis stavkovnega sporazuma je podprlo 40 upravnih enot, dve sta izrecno proti, preostale bodisi ne stavkajo bodisi so stavko že prekinile, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. "Imamo kvalificirano število, to pomeni, da bo več kot tretjina upravnih enot oziroma njihovih stavkovnih odborov pristopila k podpisu. 40 upravnih enot je izrazilo soglasje za podpis."

Verk: Sporazum velja za vse

Stavkovni sporazum z vlado bosta v imenu upravnih enot v petek ob 13. uri podpisala Verk in predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana Dragan Stanković. Še pred tem se bo vlada na dopoldanski dopisni seji seznanila z informacijo o stavkovnem sporazumu in za njegov podpis pooblastila ministra za javno upravo Franca Propsa, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Po Verkovih navedbah bo stavkovni sporazum veljal za vse upravne enote. "Vse pogodbe v javnem sektorju, ki jih sklenemo reprezentativni sindikati, veljajo za vse, tudi tiste, ki teh pogodb ne podpišejo. Prepričan sem, da je to edini način, da je zadeva verodostojna in transparentna za vse," je poudaril Verk.

Stavkovni sporazum bo nato predvidoma v ponedeljek objavljen v uradnem listu, s tem pa bodo upravne enote tudi prekinile stavko.

"Po podpisu sledita zamrznitev stavke in uresničevanje tega sporazuma, ki zna biti tudi naporno in porajati kakšne težave," je dejal Verk. Po njegovih besedah se namreč zavedajo, da je ocenjevanje posameznikovega prispevka k delu lahko zelo subjektivno, zato bodo tudi ustanovili komisijo, ki jo bodo sestavljali predstavniki ministrstva, načelniki upravnih enot in predstavniki sindikata ter bo postavila okvirna merila, kako sredstva za povečan obseg dela razdeliti med javne uslužbence.

Kot je še dejal, stavkovni sporazum prinaša udejanjanje določil 22. člena zakon o sistemu plač v javnem sektorju, ki govorijo o sredstvih in plačilu delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Verk je pojasnil, da stavkovni sporazum predvideva razdelitev sredstev, ki ostajajo zaradi nezasedenega kadrovskega načrta in bolniških odsotnosti, daljših od enega meseca. Nekaj sredstev bo najverjetneje primaknila tudi vlada, da se bo primanjkljaj zaradi preobremenjenosti oz. več deset tisoč nerešenih upravnih postopkov razrešilo, meni Verk.

Vladni predlog interventnega zakona

Sorodna novica Po Verkovem mnenju vlada stavkovni sporazum z upravnimi enotami predlagala s figo v žepu

Vlada je na popoldanski seji sprejela predlog zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da je bistvo interventnega zakona v tem, da se ukine krajevna pristojnost pri izdajanju bivalnih dovoljenj, kar naj bi po njegovih besedah do zdaj na največjih upravnih enotah povzročalo precej gneče.

Arčon je pojasnil, da predlog poenostavlja postopke za zaposlovanje tujcev. Na ministrstvu za javno upravo pa so za STA pojasnili, da bodo lahko tujci, takoj ko vložijo vlogo za delovno dovoljenje, že začeli delo.

Predlog zakona bodo s predlogom za obravnavo po nujnem postopku poslali v DZ, Arčon pa pričakuje, da ga bo do konca prihodnjega tedna potrdil tudi DZ. Gre za začasen ukrep, ki bo po Arčonovih besedah veljal do 30. septembra.

"Po eni strani je pomembno, da krajevno pristojnost damo tudi na druge upravne enote, hkrati pa je pri tem intervencijskem zakonu zelo pomembno, da lahko gredo delavci, ki so dali vlogo za bivalno dovoljenje, takoj delat in jim ne bo treba čakati na izdajo tega dovoljenja," je pojasnil Arčon. Dodal je, da bo tak ukrep v zadovoljstvo zaposlenih in delodajalcev, ki bodo delavce lahko zaposlili hitreje. "Zaznali smo večje število ljudi, ki prihajajo, in zahtev za bivalna dovoljenja iz drugih držav."

Arčon je na novinarsko vprašanje, ali so izhodišča za interventni zakon uskladili s sindikati, odgovoril, da ne gre za to, da bi šli mimo sindikatov, temveč za razbremenitev najbolj obremenjenih UE-jev. "Mislim, da bodo sindikati zadovoljni," je dejal Arčon, ki meni, da je šlo le za šum v komunikaciji. "To nima nobene zveze s stavkovnimi zahtevami," je dodal.

Glede podpisa stavkovnega sporazuma z upravnimi enotami, kjer poteka stavka, je optimističen in zadovoljen. Kdaj naj bi bil podpisan, pa še ni jasno. "Ta teden, prihodnji teden ... Mislim, da boste zelo v kratkem dobili ustrezno informacijo."

Po njegovih besedah je optimistična tudi vladna pogajalska stran, predvsem zato, ker dogovor sovpada s krovnimi pogajanji. "Tako, da so lahko tudi predstavniki sindikatov upravnih enot videli, da vlada misli resno, da misli celovito urediti sistem plač v javnem sektorju," meni.

Dogovor prekinja stavko upravnih enot