Sprejetje vojnih zakonov s preglasovanjem je negativni odklon od dozdajšnje dobre prakse, meni Janez Janša (SDS). Foto: MMC RTV SLO
Sprejetje vojnih zakonov s preglasovanjem je negativni odklon od dozdajšnje dobre prakse, meni Janez Janša (SDS). Foto: MMC RTV SLO
Zvonko Černač
Zvonko Černač za delo vlade ni našel nobene lepe besede. Foto: MMC RTV SLO
žerjav
V SLS-u menijo, da je nemogoče biti ponosen na zunanjepolitična dejanja, s katerimi se krni že tako majhno slovensko ozemlje in slabi njeno gospodarstvo. Foto: MMC RTV SLO
Janša: Pahorjeva vlada ni kos krizi

Kriza socialnega dialoga je po njegovem mnenju manj jasno izražena, saj so nekatere sindikalne centrale prepletene z zdajšnjo vladno koalicijo. "Če bi vlada v prejšnjem mandatu ravnala tako kot zdajšnja, bi bili vsak mesec soočeni s težkimi demonstracijami," je dejal.

Kriza političnega dogovarjanja pa je povezana tako s spopadom s posledicami gospodarske krize kot z zunanjo politiko in odnosom do zgodovine. Vladni pristop ima za "negativni zavoj glede na dosedanjo slovensko prakso". Izpostavil je sprejetje t. i. vojnih zakonov s preglasovanjem in napovedal, da bodo "ta vprašanja vedno znova prihajal na mizo v prihodnjih letih in v prihodnjih mandatih".

Vlada se je s soliranjem zaplezala
Še bolj usodna se mu zdi opustitev političnega dialoga pri urejanju odnosov s Hrvaško, kjer se je vlada po njegovem mnenju "s političnim soliranjem zaplezala", sprejela je neko odločitev, ki ni dobra in ki lahko ima "trajne posledice za slovenski nacionalni interes in politične posledice v smislu, da bo nastalo novo sporno vprašanje za slovensko prihodnost".

Vlada se nima s čim pohvaliti. Nasprotno, občutno je povečala zadolžitev države in proračunski primanjkljaj, pa meni Zvonko Černač. Podpredsednik največje opozicijske stranke Zvonko Černač je ponovil, da je za nami leto neizpolnjenih obljub in zamujenih priložnosti; opozoril je, da je vlada ustavila črpanje evropskih sredstev in da ni ničesar storila za pospešitev gospodarske rasti. Prelomila je tako rekoč vse obljube, je dejal in dodal, da je bil njen temeljni cilj delitev volilnega plena.

Preteklo leto so po Černačevih besedah zaznamovale politične menjave in spori v koaliciji ter med ministri. Poleg tega vlada, tako pravi Černač, odklanja sodelovanje z opozicijo, sama pa nima vizije in ciljev, še manj pa ustreznih ukrepov, ki bi Slovenijo vrnili na pot uspešnega razvoja, kjer je, kot je razbrati iz zapisanega, že bila v obdobju vlade Janeza Janše, poroča Radio Slovenija.

Žerjav: Ni mogoče biti ponosen na dejanja, ki krnijo slovensko ozemlje
Negativno oceno dela vlade pa so podali tudi v SLS-u. Predsednik stranke Radovan Žerjav je namreč razočaran, da niso storili niti koraka, da bi se Hrvaška pred vstopom v EU umaknila z zasedenih delov slovenskega ozemlja in še manj, da bi odločno zaščitila ohranitev teritorialnega stika Slovenije z odprtim morjem, o čemer se po prepričanju SLS-a sploh ne bi smeli pogajati".

Po mnenju SLS-a je tako premier Pahor "očitno sklenil, da je zanj in za vlado pomembnejše rešiti mejni spor s sosednjo Hrvaško za vsako ceno, četudi bodo zakockali najvitalnejši strateški nacionalni interes – torej ohranitev statusa pomorske države tako, da se ohrani teritorialni stik Slovenije z mednarodnimi vodami".

Ohranitev stika bi preprečila oslabitev konkurenčnosti Luke Koper in posledično negativne učinke na del slovenskega gospodarstva. Zaradi tega je nemogoče biti ponosen na dejanja, "s katerimi se krni že tako majhno slovensko ozemlje in slabi njeno gospodarstvo".

Janša: Pahorjeva vlada ni kos krizi