Jože P. Damijan je bil najpogosteje omenjeni kandidat za ministra brez listnice. Foto: RTV SLO
Jože P. Damijan je bil najpogosteje omenjeni kandidat za ministra brez listnice. Foto: RTV SLO
Skladišče odpadkov v nukelarki
Za skladišče radioaktivnih odpadkov je vlada kot najprimernejše ocenila tri lokacije. Foto: RTV SLO
Vlada je ustanovila službo za reforme. Foto: RTV SLO

Kandidat za to mesto je vodja vladnega odbora za reforme, Jože P. Damijan, ki je premierju Janezu Janši že poslal svoj odgovor na ponujeno mesto. Do njegovega imenovanja se mora zdaj opredeliti še koalicija, nato pa ga potrditi še državni zbor.

Poglavitna naloga službe za reforme bo usklajevanje izvajanja strategije razvoja Slovenije oziroma gospodarskih in socialnih reform za povečanje blaginje v Sloveniji.

V torek, 22. 11., ob 13.00 boste o vladnih reformah lahko klepetali z Dušanom Semoličem, predsednikom ZSSS-ja.

Služba bo pomagala resorjem pri pripravi ukrepov, medtem ko bodo glavno delo opravljali posameznih resorji. Delovati naj bi začela do konca leta. V začetku bo v njej zaposlenih 15 ljudi, od katerih bi jih bila vsaj polovica prerazporejena iz drugih resorjev, predvidoma iz finančnega, gospodarskega ministrstva ter ministrstev za delo in zdravje.

Tri lokacije za odpadke
Ministri so se na seji seznanili tudi s predprimerjalno študijo za izbor treh možnih lokacij za odlagališče nizko- in srednjearadioaktivnih odpadkov, med katerimi so za najprimernejše ocenili Vrbino v občini Krško, Čagoš v občini Sevnica in Globoko v občini Brežice.

Soglašali so tudi s spremembami in dopolnitvami finančnega načrta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za leto 2005 in sprejeli sklep, da zavod sredstva, ki jih je v tem letu pridobi od Kapitalske družbe, v celoti nameni za izravnavo prihodkov in odhodkov v letu 2005.

Ministri so ustanovili svetovalni skupini za privatizacijo Nove Ljubljanske banke in za dokončanje lastninjenja Zavarovalnice Triglav. Prva mora predlagati ustrezno metodo privatizacije banke najpozneje do 23. decembra, druga pa različne modele glede dokončanja lastninjenja zavarovalnice do 31. januarja 2006.

Druge zadeve ...
Vlada je podprla sklenitev sporazuma o sodelovanju pri civilnem Globalnem satelitskem navigacijskem sistemu med EU-jem in Ukrajino, soglašala s programom dela in finančnim načrtom Narodne in univerzitetne knjižnice za leto 2005 in se zavzela za usklajeno politiko in enotno nastopanje predstavnikov manjšine za uresničevanje pravic in interesov manjšine.