Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Živo se spominjam lanskega leta, ko me je bilo strah opustošenja, uničenja stanovanj in hiš. Spominjam se blata, ki je prekrivalo vse ceste, in uničenih mostov. To je bila prava nočna mora," je v uvodu povedala Ursula von der Leyen na obisku v Črni na Koroškem.

Posebej je poudarila, da ne bo nikoli pozabila solidarnosti med ljudmi v Sloveniji. "Resnično so stopili skupaj in se borili proti opustošenju. To je bilo neverjetno videti. Ravno zato je zame tako čustveno, da sem tukaj po enem letu, ker vidim, kaj se je zgodilo, v pozitivnem smislu," je priznala.

Ob tem je povedala, da se je vrnila v Črno zato, da ponovno potrdi, da je EU na strani Slovenije. "Lani decembra smo takoj sprostili 100 milijonov predfinanciranja iz solidarnostnega sklada. Dobra novica je, da smo se prejšnji teden na Evropski komisiji dogovorili o 328 milijonih dodatnih evrov iz solidarnostnega sklada." Pomembno se ji zdi, da so vidni napredki predvsem na področju infrastrukture, saj EU največ denarja vlaga ravno v to. "Videla sem, da je upanje spet prisotno v Črni, in lahko računate name," je zaključila Von der Leyen.

Golob: "Največji izziv je priprava ustreznih dokumentov"

"Slovenija se je na lanske poplave odzvala hitro, enako hitro se je odzvala tudi Evropska komisija," je v Črni dejal premier Robert Golob in se zahvalil von der Leyen, ker je četrti dan po ujmi obiskala Slovenijo in obljubila, da bo Evropa stala skupaj s prizadetimi v poplavah. "Danes je najboljši dokaz tega, ne samo zaradi denarja, ki je že bil nakazan iz evropskega solidarnostnega sklada, ampak predvsem, ker smo se lahko v živo prepričali o tem, kako je bil ta denar tudi porabljen in kako še bo." Golob je ob tem priznal, da si marsikdo želi, da bi sanacija tekla hitreje. "Žal včasih denar ni največja ovira." Finančna pomoč je po njegovih besedah prišla zelo hitro in iz različnih virov. "Največji izziv imamo s pripravo ustreznih dokumentov, načrtov, da bi obnova lahko stekla na način, ki smo jo obljubili. Da bo infrastruktura, ko bo zgrajena, odpornejša od prejšnje, da bomo prihodnje vremenske neprilike, ki se žal dogajajo in ponavljajo, lahko pričakali mirnejši in bo škoda manjša."

Sorodna novica Evropska komisija predlaga še 328 milijonov evrov pomoči, Leben lastnikom predstavil cenitve

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak je dejala, da obisk predsednice Evropske komisije in premierja kaže na to, da jih niso pozabili in da spremljajo dela, povezana s protipoplavno obnovo. Dodala je, da si sicer želi, da bi ta potekala malo hitreje, hkrati upa, da bo dovolj denarja za obnovo, ki jo želijo uresničiti v prihodnjih dveh letih. "Predvsem zaradi ljudi, ki čakajo in se na določenih mestih še vedno bojijo prihajajoče jeseni in s tem novih neviht." Lesjak je ob tem še namignila, da bi obisk predsednice Evropske komisije v Črni na Koroškem lahko postal tradicionalen. "Želimo, da solidarnost Evrope postane vrednota nas vseh," je še sklenila Tušek.

Predsednica Evropske komisije je Črno na Koroškem, ki je bila ena od bolj prizadetih občin v ujmi, obiskala 9. avgusta lani, le nekaj dni po katastrofalnih poplavah in plazovih. V Črni se je takrat srečala z domačini in drugimi, ki so pomagali pri odpravljanju posledic vremenske ujme, sicer pa si je ob obisku iz helikopterja ogledala posledice ujme tudi v nekaterih drugih krajih po državi.

Evropska komisija je Sloveniji za odpravo posledic lanske ujme namenila nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada EU-ja. Ta teden je komisija za Slovenijo predlagala izplačilo v skupni vrednosti 428,4 milijona evrov, kjer je upoštevano tudi predplačilo 100 milijonov evrov, ki ga je komisija Sloveniji odobrila novembra lani in ga je Slovenija že prejela.

Poplave in plazovi so 4. avgusta lani prizadeli 183 občin ter povzročili za tri milijarde evrov neposredne škode, upoštevajoč vse vidike naravne nesreče, pa je bila škoda ocenjena na okoli 9,9 milijarde evrov.

Von der Leyen obiskala Črno na Koroškem