160.000 zaposlenih v javnem sektorju bo še avgusta prejelo anekse k pogodbi, ki bodo na novo urejali plače. Foto: MMC RTV SLO
160.000 zaposlenih v javnem sektorju bo še avgusta prejelo anekse k pogodbi, ki bodo na novo urejali plače. Foto: MMC RTV SLO
Plače v javnem sektorju po novem

Novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki jo je v parlamentarni postopek vložila vlada, določa, da nihče ne more napredovati za več kot 10 razredov od osnovnega plačnega razreda. Predlog je sprva določal, da lahko uslužbenec v nov plačni sistem prenese največ pet plačnih sistemov oziroma sedem, ko gre za zdravnike. Takšnemu predlogu pa so nasprotovali sindikati javnega sektorja, zato je vlada z njimi sklenila kompromis.

Uvrstitev poklicev v plačne razrede v skladu z novim sistemom si lahko ogledate tukaj.

Vstop v nov plačni sistem se bo zgodil septembra. Minister za javno upravo Gregor Virant je po podpisu kolektivne pogodbe za javni sektor, ki je osnova za uvedbo novega plačnega sistema, dejal, da se bodo tistim, ki so bili v starem sistemu podcenjeni, plače povišale.

Dejavnosti za uvedbo novega sistema nemoteno potekajo
Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Roman Rep je pojasnil, da tudi po uskladitvi zakon še vedno ohranja temljena načela in preprečuje plačna nesorazmerja. Pri tem je zavrnil očitke, da se je vlada pri pripravi zakona uštela, saj zaradi majhnega števila uslužbencev, na katere se spremembe nanašajo, ne gre za vprašanje financ.

Rep je še dejal, da dejavnosti v zvezi z uvedbo novega plačnega sistema sprejetje novele zakona ne bo upočasnil, kar pomeni, da roki za uvedbo sistema ostajajo isti.

Plačno lestvico, ki je veljavna od 1. januarja 2008, si lahko pogledate tukaj.
Plače v javnem sektorju po novem