Predlog zakona predvideva preoblikovanje, ki ohranja delež ustanovitelja, ZZZS-ja, in 75-odstotni kvorum za sklepčnost skupščine in 90-odstotno podporo članov za potrditev preoblikovanja. Foto: RTV SLO
Predlog zakona predvideva preoblikovanje, ki ohranja delež ustanovitelja, ZZZS-ja, in 75-odstotni kvorum za sklepčnost skupščine in 90-odstotno podporo članov za potrditev preoblikovanja. Foto: RTV SLO
Marko Jaklič
Vzajemna ima do srede čas, da se odzove na obvestilo AZN-ja, potem pa bo agencija ukrepala. Kot pravi Perman, bo najverjetneje izdala odredbo nadzornemu svetu, naj razreši upravo zavarovalnice. Foto: RTV SLO
O Vzajemni že junija

Poslanci so sklenili, da se vladni predlog zakona, ki določa pogoje za statusno preoblikovanje Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, uvrsti na dnevni red junijske seje DZ-ja.

V SNS-u napovedujejo ustavno presojo zakona
V SNS-u menijo, da zakon krši vsaj štiri člene ustave, zato bodo zahtevali ustavno presojo. Kot je povedal predsednik SNS-a Zmago Jelinčič, so v stranki pripravili dopolnila k vladnemu predlogu, a so se odločili, da jih ne bodo vlagali, ker bi z njimi lahko le zahtevali spremembo vseh členov. Šlo bi za popolno spremembo predloga, kar v državnem zboru absolutno ne bi bilo sprejeto, glede na to, da se je vlada odločila, da bo Vzajemno najprej nacionalizirala, potem pa privatizitala, je dodal Jelinčič.

Svoj predlog je predstavilo tudi Vseslovensko združenje malih delničarjev, ki so pripravili nekatere pripombe na vladni predlog. Predstavnik malih delničarjev Kristjan Verbič je poudaril, da mali lastniki Vzajemne potrebujejo varnost, ob tem pa opozoril, da je morebitno preoblikovanje Vzajemne urejeno z zakonom o zavarovalništvu, zato poseben zakon ni potreben. Združenje je tako predlagalo, da vlada zakon umakne, a odbor predloga ni obravnaval.

Se Jakliču maje stolček?
Agencija za zavarovalni nadzor je zahtevala razrešitev uprave Vzajemne, ki jo sestavljata njen predsednik Marko Jaklič in član uprave Franc Henigman. V AZN-ju trdijo, da zavarovalnica ni pravočasno obvestila svojih nekdanjih zavarovancev o spremembah statusa zavarovalnice. Obvestila je le aktivne člane, medtem ko 160 tisoč ljudi, ki od lanskega marca niso več člani Vzajemne in med katerimi je skoraj 12 tisoč umrlih zavarovancev, z novostmi ni seznanila.

V Vzajemni trdijo, da so zahteve AZN-ja izpolnili in obvestili svoje zavarovance, tudi umrle in tiste, ki niso več člani zavarovalnice, čeprav se jim to zdi nesmiselno. Direktor Agencije za zavarovalni nadzor Mihael Perman je sicer v Dnevniku povedal, da AZN od Vzajemne ni zahteval, da obvešča tudi pokojne zavarovance.

SNS aprila vložil svoj predlog za preoblikovanje Vzajemne
Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke je aprila v postopek DZ-ja vložila zakon o preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo, ki predvideva, da se preoblikovanje izvede na podlagi določb zakona o zavarovalništvu. Odbor je sklenil, da predlog SNS-a ni primeren za nadaljnjo obravnavo in bo tako o njem odločal DZ, ko bo končal obravnavo vladnega predloga po nujnem postopku.

O Vzajemni že junija