Zunanja ministrica Tanja Fajon. Foto: EPA
Zunanja ministrica Tanja Fajon. Foto: EPA

Ob tem je Fajon izrazila zadovoljstvo, da je bilo v ponedeljek na forumu slišati tudi kritične glasove z Bližnjega vzhoda, tako od Palestine kot od Izraela. Je pa pričakovala več protestnikov. "Ne nazadnje protestniki sporočajo, kar želimo sporočiti mi," je dejala.

"Moj zaključek tega foruma je, da smo soočili kritična mnenja, različne poglede, ampak skupaj z željo, da pripeljemo do politične rešitve, in to bo Slovenija delala naprej," je poudarila Fajon.

Ob robu foruma je imela ministrica tudi več dvostranskih in drugih srečanj.

Srečala se je tudi s predstavniki držav naslednic nekdanjega SFRJ-ja in visokimi predstavniki za nasledstvo, na katerem so potrdili politično voljo za pospešitev razreševanja še odprtih nasledstvenih vprašanj.

"Srečanje je potekalo v pozitivnem vzdušju. S predstavniki BiH-a, Hrvaške, Severne Makedonije in Srbije smo se dogovorili za nadaljevanje dialoga na vseh ravneh in ponovno srečanje z ministri v roku enega leta," je povedala ministrica.

Sešla se je tudi z zunanjimi ministri držav Zahodnega Balkana in posebnimi odposlanci za to regijo. Kot je dejala ministrica, je moralni, politični in geostrateški imperativ, da pride do širitve EU-ja. "Večji in močnejši EU nam omogoča močnejši vpliv na svetovnem odru," je poudarila.

Srečala se je tudi z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Mathiasom Cormannom. Na programu ima še srečanji s kolegoma iz Severne Makedonije in Moldavije.

Že v ponedeljek pa se je med drugim sešla z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom. Kot poroča madžarska tiskovna agencija MTI, je Szijjarto po pogovorih s Fajon in ministrom za okolje, podnebje in energijo Bojanom Kumrom sodelovanje med državama na področju gospodarstva in energetike označil za najučinkovitejše do zdaj.

Dvostranska trgovina je po njegovih besedah lani dosegla nove rekorde in presegla štiri milijarde evrov, v prvi polovici letošnjega leta pa bodo zaznali znatno rast. Med madžarskimi podjetji, ki se uveljavljajo tudi v Sloveniji, je poudaril madžarsko banko OTP ter naftno in plinsko družbo MOL, ki je postala druga na trgu goriv v Sloveniji. Madžarska in Slovenija po besedah ministra delita stališča tudi do širitve EU-ja, ki je po mnenju Szijjarta ključna za prihodnost povezave, še poroča MTI.

Na zunanjem ministrstvu po besedah Fajon že začenjajo priprave na jubilejni 20. Blejski strateški forum prihodnje leto. "Zagotovo bomo delovali v smeri dialoga, iskanja politične rešitve, poslušanja različnih mnenj in pogledov, forum je ena boljših priložnosti za to," je napovedala.

Fajon: Slovenija mora ravnati premišljeno