Smučarji morajo upoštevati navodila in opozorila na smučišču. Foto: MMC RTV SLO
Smučarji morajo upoštevati navodila in opozorila na smučišču. Foto: MMC RTV SLO
Na slovenskih smučiščih v dveh dneh tri nesreče

Poškodbe so na srečo - kljub netočnim navedbam nekaterih medijev, da sta bila dva poškodovana v smrtni nevarnosti - le lažje, je za TV Slovenija poročala Marjeta Klemenc. Direktor Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek meni, da se število nesreč ne povečuje, za nekoliko drugačno številko pa je "kriva" spremenjena zakonodaja o varnosti na smučišču. Slovenska smučišča letno obišče 1,5 milijona smučarjev, vsako leto pa se zgodi okoli 1.000 nesreč, kar je le 0,7 promila, je dejal. Kranjskogorski reševalec Roman Mertelj ob tem svetuje, da je bolje izpustiti zadnjo vožnjo in oditi na čaj.

Vse preveč nesreč se zgodi zaradi objestnosti na smučiščih. Za red in varnost v Kranjski Gori skrbijo štirje nadzorniki, ki jim ob koncu tedna pomagajo tudi policisti. Nadzornik lahko smučarja, ki ogroža sebe ali druge, vozi zunaj urejenih prog ali je pomanjkljivo opremljen, odstrani s smučišča, mu odvzame vozovnico ali ga kaznuje z od 200 do 600 evri globe.

Upravljavec mora zagotoviti varne proge
Dolžnost upravljavca pa je, da zagotovi varne proge in naprave, postavi jasna opozorila in navodila. Jesenšek je dejal, da se na Pohorju trudijo delovati predvsem preventivno, v zadnjih letih pa opažajo, da smučarji opozorila vse bolj upoštevajo in da je smučarska kultura vse višja.

Reševalec Mertelj za otroke priporoča čelade, ki so za stare do 12 let sicer obvezne po zakonu. Pravila o nošenju čelade smučarji strogo upoštevajo, a Jesenšek opozarja, da varnostna oprema daje lažen občutek varnosti, smučar pa zato ni nič bolj varen in ne sme smučati agresivneje. Ob koncu velja opozoriti, da je za varnost na smučišču najprej odgovoren vsak sam.

Na slovenskih smučiščih v dveh dneh tri nesreče