Miniter Zalar je svojo namero po objavi razpisa sporočil kar po neformalni poti. Foto: MMC RTV SLO
Miniter Zalar je svojo namero po objavi razpisa sporočil kar po neformalni poti. Foto: MMC RTV SLO

V torek zvečer je minister za pravosodje Aleš Zalar prek socialnega spletega omrežja Twitter napovedal, da bo objavil razpis za generalnega državnega tožilca. Zdajšnji generalni tožilki Barbari Brezigar se bo mandat iztekel maja prihodnje leto. V zadnjem letu sta si z ministrom večkrat prišla navzkriž in tudi v preteklih dneh je Zalar od Brezigarjeve želel informacije, ali je odprla in pogledala v spis o primeru Patria.

"Brezigarjeva o svojem delu ne piše na Twitterju"
Zato na vrhovnem državnem tožilstvu menijo, da se Zalarjevo komuniciranje o njegovih naslednjih odločitvah glede zasedbe mesta generalnega državnega tožilca "v celoti sklada s pritiski, ki se izvajajo na Vrhovno državno tožilstvo RS in generalno državno tožilko RS v zadnjih dneh".

Brezigarjeva je namreč seznanjena z zapisom na Twitterju, čeprav sama tega družabnega omrežja ne uporablja, saj "svojo funkcijo opravlja resno in odgovorno in o tem ne piše na Twitterju". Prav tako namerava svojo funkcijo vodenja državnotožilske organizacije opravljati do konca svojega mandata, so na tožilstvu zatrdili za MMC.

Zakon o državnem tožilstvu, v katerem je določeno tudi imenovanje generalnih državnih tožilcev

Pirnat: Tega se na ta način ne bi lotil
"Ne vem, morda gre za propad generacij ali kaj podobnega, sam namreč ne uporabljam teh omrežij niti tega ne bi objavil na ta način," pa je o ministrovem 'tvitanju' za MMC dejal dekan Pravne fakultete v Ljubljani Rajko Pirnat. S takšnim komuniciranjem po njegovem sicer ni nič narobe, ni prepovedano, še pravi.

Po zakonu generalnega državnega tožilca imenuje državni zbor na predlog vlade. Iskali ga bodo prek razpisa, ki bo - kot napoveduje minister - prihodnji petek objavljen v Uradnem listu. Imenovan bo za šest let z možnostjo ponovnega mandata.

Zalar in Pahor na obisk k Brezigarjevi
Brezigarjevo in druge državne tožilce pa bosta minister Zalar in premier Borut Pahor obiskala prihodnjo sredo. Razlog za obisk je zakon o tožilskem postopku, po besedah premierja pa se želita "pogovoriti še o nekaterih drugih vprašanjih."