Kot opozarjajo na ministrstvu za šolstvo, utegnejo biti avgustovske plače učiteljev nižje od julijskih tudi zaradi počitnic. Foto: RTV SLO
Kot opozarjajo na ministrstvu za šolstvo, utegnejo biti avgustovske plače učiteljev nižje od julijskih tudi zaradi počitnic. Foto: RTV SLO

Nihče ni misli, da bo sistem popoln in idealen.

Gregor Virant
Mazej Kukovičeva napovedala upravni nadzor nad plačami
Zapleti z novimi plačami

Kot je opozoril Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzvoje in izobraževanja, so dobili nekaj pritožb učiteljev, vzgojiteljev in kuturnih delavcev, ki naj bi po novem poračunu dobili nižjo plačo. Težave se pojavljajo tudi v zdravstvu, kjer še vedno ni jasno, koliko bo zvišanje plač sploh stalo.

Sviz: Plače se niso zvišale tretjini uslužbencem
Na Svizu so postregli s podatki, da se plače niso zvišale kar 56.000 uslužbencem, čeprav bi se morale, to pa naj bi se zgodilo predvsem zaradi napačnih izračunov delodajalcev, uvrstitve v napačni plačni razred in nepravilnega izplačila trimesečnega poračuna. Štrukelj je še dodal, da je vlada tik pred koncem plačnih pogajanj spremenila ključne določbe, ki varujejo prejšnjo plačo v celoti.

Je sistem nerazumljiv?
Vodja pogajalske skupine sindikalistov javnega sektorja Doro Hvalica je tem vzrokom dodal tudi nerazumljivost celotnega sistema. "Očitki gredo na ministrstvo za javno upravo, na direktorat za plače, ki bi moral dati taka navodila, da bi bilo teh nerazumljivosti manj," je povedal za Odmeve.

"Plače se ne bi smele znižati"
Na očitke so že odgovorili tako na ministrstvu za šolstvo kot za javno upravo, kjer menijo, da se plača nobenemu javnemu uslužbencu ni znižala oziroma se ne bi smela. Če pa je prišlo do napak, je dejal minister Gregor Virant, jih je treba nemudoma odpraviti. Opozarja, da nov sistem velja za 160.000 ljudi, zato je težko vsakemu posebej razlagati stvari, ob tem pa dodaja, da so zato organizirali usposabljanja za kadrovske in podobne službe, da bi potem oni znali plačni sistem razložiti še drugim.

Virant je povedal, da je bilo nekaj napak pričakovati, s tem se strinja tudi Mojca Škirnjar z ministrstva za visoko šolstvo, ki dodaja, da imajo leto dni časa, da spremljajo prehod na nov plačni sistem in odpravljajo napake. Obenem je Škirnjarjeva še izrazila zadovoljstvo nad uspešnim prehodom na sistem.

Koliko za višje plače v zdrastvu?
Kot že omenjeno, nastajajo težave tudi na zdravstvenem področju. Po prvotnih podatkih naj bi šlo za zvišanje plač 147 milijonov evrov, nato pa se je ta ocena dvignila na 170 milijonov, predvsem zaradi obračunavanja dežurstva kot rednega dela, višjega plačevanja medicinskih sester in sistematizacije delovnih mest v nekaterih zavodih.

ZZZS: Za dvig plače med 280 in 300 milijoni
Z Zavoda za zdravstveno zavarovanje prihajajo precej višje ocene. Te se gibljejo med 280 in 300 milijoni, saj k temu prištevajo še dvige plač pri koncesionarjih in v domovih za starejše občane. Kot razlagajo na ministrstvu za javno upravo, prvi v oceno niso všteti, drugi pa sodijo na področje sociale.

Mazej Kukovič: Izvedli bomo upravne nadzore
Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je v odzivu na omenjene pojavljajoče se dvome dejala, da bodo pri večjih odstopanjih skupaj z ministrstvom za javno upravo in zdravstveno zavarovalnico izvedli upravne nadzore. Po njenih besedah imajo namreč direktorji zdravstvenih ustanov "navodila, da je 26 odstotkov tista masa, ki se v zavodih lahko poviša".

Na vprašanje, katere bolnišnice bodo po predvidevanjih presegle predvideno izplačilo oziroma 26-odstotno maso, pa ministrica odgovarja, da jo "čudi razglabljanje o znesku, saj je znotraj jasne bilance o financiranju bolnišnic s strani zavarovalnice jasno tudi, koliko znašajo plače zaposlenih".

S. Z.

Nihče ni misli, da bo sistem popoln in idealen.

Gregor Virant
Mazej Kukovičeva napovedala upravni nadzor nad plačami
Zapleti z novimi plačami