V Železnikih bodo morali vodo še dalje prekuhavati, razdelili pa so je že okoli 100.000 litrov. Foto: RTV SLO
V Železnikih bodo morali vodo še dalje prekuhavati, razdelili pa so je že okoli 100.000 litrov. Foto: RTV SLO

Kot je povedal župan občine Mihael Prevc, sanacija sedaj prehaja v roke občine, ki jo čaka nadaljnji popis škode in razdelitev denarnih sredstev. Na občinskem humanitarnem računu se je nabralo že 750.000 evrov pomoči, od tega so jih gospodinjstva že dobila okoli 280.000. Precej sredstev se je nabralo tudi na posebnih računih Rdečega križa in Karitasa. V tem tednu bodo dodatnih 500 evrov pomoči dobila tudi tista gospodinjstva, ki so ostala brez kurinih naprav.

Župan Prevc je sicer delo prostovoljnih gasilskih društev v preteklih dveh tednih označil kot nepogrešljivo, za sodelovanje v reševanju pa se je posebej zahvalil tud slovenski vojski.

Brezplačno telefonsko svetovanje za odpravo posledic
Minister za okolje Janez Podobnik pa je povedal, da je vlada že odobrila šest mio. evrov za sanacijo vodne infrastrukture, ministrstvo pa bo črpalo sredstva tudi iz vodnega sklada in iz evropskih sredstev. Člani skupine za koordinacijo aktivnosti za sanacijo posledic neurij pa so sprejeli tud sklep, da bo ministrstvo v Železnikih odprlo pisarno za svetovanje pri odpravi posledic. Strokovno tehnično pomoč pa bodo nudili tudi na brezplačni telefonski številki.