Za zdaj nobena izmed predlaganih sprememb nima zagotovljene dvetretjinske podpore v državnem zboru. Foto: BoBo
Za zdaj nobena izmed predlaganih sprememb nima zagotovljene dvetretjinske podpore v državnem zboru. Foto: BoBo

Za zdaj nobena izmed omenjenih sprememb nima zagotovljene dvetretjinske podpore v državnem zboru. Vse bolj pa so glasne zahteve, da bi se morali poslanci in poslanke lotiti tudi sprememb 90. člena ustave, ki določa pravico do referenduma. Razprave o ustavnih spremembah na področju referenduma so že bile tako na nivoju politike kot stroke. A potrebne večine za njihovo sprejetje do zdaj še ni bilo, je za sobotne Dogodke in odmeve našega radia poročala Jolanda Lebar.

Prisluhnite sobotnim Dogodkom in odmevom našega radia

Z zakonodajnimi referendumi je bilo v preteklosti kar nekaj težav. Pokazale pa so se tudi pomanjkljivosti veljavne ureditve, ki pa bi jih bilo mogoče odpraviti ali s spremembo ustave ali referendumskega zakona. Za oboje je nujno visoko politično soglasje - torej najmanj dve tretjini glasov v državnem zboru.

Do zdaj so resne razprave o spremembah referendumske ureditve potekale dvakrat. Pred enajstimi leti in lani. Pahorjeva vlada je pred slabim letom v državni zbor poslala predlog ustavnih sprememb, ki bi pravico zahtevati referendum odvzele poslancem in državnemu svetu. Določili bi kvorum - torej udeležbo volivcev potrebno za veljavno odločitev. Jasno pa bi tudi določili, da na primer referendumi o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonih o izvrševanju proračuna niso dovoljeni.

Pred enajstimi leti so bile spremembe referendumske ureditve del obsežnih sprememb ustave - takrat se je med drugim odločalo tudi o tako imenovanem evropskem členu ustave. Tudi takrat so načrtovali prepoved razpisa referenduma na določene vrste zakonov in ožili krog upravičencev do zahteve za njegov razpis na večino poslancev državnega zbora in na 40.000 volivcev.

A težava je, da je treba za spremembo ustave zbrati dve tretjini. Mogoče bi tokrat zbrali dovolj glasov za prepoved referendumov o fiskalnih zakonih. Nikakor pa ne za določitev kvoruma ali odvzem pravice zahtevati referendum. Spomnimo, da zdaj vladnemu - takrat opozicijskemu SDS-u - v prejšnjem mandatu ni uspelo niti s predlogom, da bi v referendumski zakon vpisali tako imenovani referendumski dan.

Jolanda Lebar, Radio Slovenija