Franc Žnidaršič (DeSUS) je dejal, da je vdor v avtonomnost delovanja poslanske skupine
Franc Žnidaršič (DeSUS) je dejal, da je vdor v avtonomnost delovanja poslanske skupine "neke vrste nasilje nad poslancem". Foto: MMC RTV SLO/A. K. Kovač

Povedal sem, da ne bi želel ostati vodja poslanske skupine tudi v primeru, če bi me prosili na kolenih.

Franc Žnidaršič o svojih besedah na seji izvršnega odbora stranke

Vodenje poslanske skupine prav gotovo ni abonentska kartica za mene ali za koga drugega.

Franc Žnidaršič v Odmevih
Rezman in Žnidaršič napovedujeta odhod
Erjavec: Vodja poslanske skupine zamenjan v skladu s poslovnikom stranke
Koalicija na preizkušnji?

Franc Žnidaršič je med sejo izvršnega odbora stranke, ki jo predčasno zapustil zaradi udeležbe na seji DZ-ja, dejal, da ga je v svoje vrste povabila večina državnozborskih poslanskih skupin. Pojasnil je, da ostaja pri svojih stališčih, da sklepov, kako naj bi odpovedal gostoljubje Viliju Rezmanu, ne sprejema, saj Rezman ni gost poslanske skupine, ampak član.

Izvršni odbor DeSUS-a pa je podrl pet strankinih poslancev, ki so podpisali izjavo, da ne želijo, da Franc Žnidaršič še naprej vodi poslansko skupino. Podporo so izrekli tudi Jošku Godcu, ki naj bi na čelu poslanske skupine zamenjal Žnidaršiča. Predsednik stranke Karl Erjavec je povedal, da imenovanje vodje poslanske skupine ureja statut stranke, v skladu z njim pa je bil vodja poslanske skupine imenovan in tudi razrešen. Erjavec upa, da bo voljo poslanske skupine in voljo stranke spoštovala tudi komisija za poslovnik DZ-ja, ki bo o tem odločala v četrtek.

Erjavec: Rezman zaseda DeSUS-ova mesta
Erjavec je napovedal, da bo DeSUS po odločitvi komisije za poslovnik zahteval tudi novo dodelitev mest poslancem DeSUS-a v parlamentarnih komisijah in odborih. Meni, da Vili Rezman zaseda nekatera mesta prav na račun kvote DeSUS-a. Kot je znano, je Vili Rezman predsednik odbora DZ-ja za gospodarstvo.

Kako bo ravnal Erjavec, je pred koncem seje napovedal tudi Žnidaršič. "Predsednik stranke Erjavec tako misli še naprej, in verjamem, da bo izvršni odbor stranke takšno odločitev podprl," dejal. Izvršni odbor namreč po Žnidaršičevih besedah ne razume, da je predsednik stranke zahteval zamenjavo vodje poslanske skupine brez kakršnih koli sklepov stranke. .

Žnidaršič je na seji opozoril tudi, da Vili Rezman v nasprotju s pravili ni bil povabljen na sejo izvršnega odbora stranke. Dodal je, da bo še naprej podpiral poslanca Vilija Rezmana. Za zdaj ni znano, ali namerava med samostojne poslance tudi Rezman, Žnidaršič pa je dejal, da bosta skupaj razmislila, kako naprej.

Rezman pa je za STA dejal, da sta skupaj z Žnidaršičem pisala predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju in se obrnila na komisijo za poslovnik. Poslovnik namreč ne vključuje določb, ki bi govorile o razreševanju vodje poslanske skupine.

Golobič zaskrbljen zaradi DeSUS-a, Erjavec zaradi Zaresa
DeSUS je najtrdnejši člen koalicije, kar za Zares ne bi mogli reči, pa se je na zaskrbljenost Gregorja Golobiča zaradi dogajanja v DeSUS-u odzval Karl Erjavec.

Prvak Zaresa je namreč dejal, da je, če sta dva poslanca na neki način izgnana iz stranke, ki je pomemben koalicijski partner, na preizkušnji tudi koalicija. Karl Erjavec pa je pred izvršilnim odborom DeSUS-a dejal, da je zaradi zahteve po vrhu koalicije sam bolj zaskrbljen nad dogajanjem v Zaresu.

Prvak Zaresa je namreč prepričan, da so zapleti v DeSUS-u tudi koalicijski problem, saj koalicija v času "težkih odločitev" potrebuje podporo partnerjev. "Od opozicije je, tudi pri državnotvornih projektih, kot vidimo pri arbitražnem sporazumu, ne bo," je Gregor Golobič dejal v oddaji Odmevi.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec bo o odnosih med stranko in njeno poslansko skupino govoril na tiskovni konferenci ob 13. uri

Spor v DeSUS-use je začel, potem ko je poslanec Vili Rezman, ki sicer ni član stranke, nasprotoval imenovanju Henrika Gjerkeša na mesto ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj (po odstopu Zlate Ploštajner). Stranka mu je zato odrekla gostoljubje, čemur se je uprl vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič. Sledila je zahteva predsednika stranke, da Žnidaršič odstopi z mesta vodje poslanske skupine, ki jo je prvak DeSUS-a pospremil z grožnjo z odstopom tako z mesta predsednika stranke kot z mesta ministra za okolje.

Pred nekaj dnevi naj bi pet poslancev DeSUS-a (Joško Godec, Anton Urh, Franc Jurša, Vasja Klavora in Matjaž Zanoškar) predsednika državnega zbora Pavla Gantarja obvestilo, da Žnidaršič ni več predsednik poslanske skupine, njegovo mesto pa da bo zasedel Joško Godec.

Vendar pa se Žnidaršič tej odločitvi ne želi kar tako podrediti, ampak zahteva, da o načinu zamenjave odloča poslovniška slupina. Težave ne vidi v tem, da naj bi ga zamenjali, ampak ga moti vzrok zamenjave. "Zamenjali naj bi me, ker nisem poslušal našega predsednika," je dejal za Odmeve, napačen pa se mu zdi tudi način izvedbe zamenjave. "Ko bo poslovniška komisija povedala, kako naj se zamenja predsednik, bo trajalo pet minut in bo to funkcijo lahko prevzel kateri koli od poslancev, ki to želijo ali pa ga bodo moji kolegi izbrali. Tako da glede tega nimam težav, " je dejal Žnidaršič. Seja poslovniške komisije, ki bo razpravljala o "usodi" Franca Žnidaršiča, je napovedana za četrtek.

Žnidaršič je "vdor v avtonomno delovanje poslanske skupine" označil za "neke vrste nasilja nad poslancem". Ponovil je, da je bila namera izključitve Vilija Rezmana poslovniško in ustavno pravno nemogoča. Ker se uprl zahtevi, ki bi Rezmana diskriminirala pri delu poslanske skupine, je prišlo do zahtev po njegovi zamenjavi, je pojasnil.

Dejal je, da je funkcijo večkrat ponudil drugim, a je niso želeli. "Zanima jih funkcija v trenutku, ko gre za konflikt," je prepričan Žnidaršič.

Povedal sem, da ne bi želel ostati vodja poslanske skupine tudi v primeru, če bi me prosili na kolenih.

Franc Žnidaršič o svojih besedah na seji izvršnega odbora stranke

Vodenje poslanske skupine prav gotovo ni abonentska kartica za mene ali za koga drugega.

Franc Žnidaršič v Odmevih
Rezman in Žnidaršič napovedujeta odhod
Erjavec: Vodja poslanske skupine zamenjan v skladu s poslovnikom stranke
Koalicija na preizkušnji?