Gol Zlatka Dediča je prinesel eksplozijo športnega navdušenja po vsej Sloveniji, ki že komaj čaka na SP 2010. Foto: EPA
Gol Zlatka Dediča je prinesel eksplozijo športnega navdušenja po vsej Sloveniji, ki že komaj čaka na SP 2010. Foto: EPA
Petra Majdič
Petra Majdič je v letošnjem koledarskem letu zmagala šestkrat, skupno v karieri že 17-krat, s čimer je najuspešnejša slovenska zimska športnica vseh časov. Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze je postala vsestranska smučarka, ki dosega visoke uvrstitve v vseh disciplinah. Foto: EPA
NK Maribor
Nogometaši Maribora so osmič osvojili najprestižnejši državni naslov v Sloveniji. Foto: Marko Madžarac
Primož Kozmus
Olimpijskemu zlato je Kozmus dodal še svetovni naslov, nato pe je še popravil slovenski rekord v metu kladiva (82,58 m). Foto: EPA
Peter Kauzer
Peter Kauzer je olimpijski neuspeh prebolel z naslovom svetovnega prvaka v kajaku na divjih vodah. Foto: MMC RTV SLO
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek je bil na Poljskem tako rekoč nezaustavljiv in je skupaj s soigralci popeljal reprezentanco do največjega uspeha do zdaj. Foto: EPA
Dejan Zavec
Dejan Zavec je s svojim uspehom v JAR-u obnorel Slovenijo. Foto: Uroš Gramc/PeTV
Andrej Jerman
Andrej Jerman je na smuku v Bormiu prišel do druge zmage v karieri v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Številne kolajne za Slovence v letu 2009

Druga uvrstitev na nogometno svetovno prvenstvo oz. največji športni dogodek na svetu, izjemno četrto mesto košarkarjev na EP-ju na Poljskem, navdušejoče leto Petre Majdič in nepozabna zgodba Primoža Kozmusa so letošnji vrhunci, ki so se zapisali v slovensko športno zgodovino.

Osvežimo si spomin na leto 2009 in preletimo dvanajst mesecev skozi oči ljubiteljev slovenskega športa:

Januar
Začetek januarja je pripadel novoletni tekaški turneji Tour de Ski, na kateri je bila smučarska tekačica Petra Majdič skupno tretja. Sredi meseca je na domačem prizorišču na Zlati lisici znova zablestela alpska smučarka Tina Maze, ki je zmagala na veleslalomu svetovnega pokala pod Pohorjem.

Februar
Val d'isere je gostil svetovno prvenstvo alpskih smučarjev in smučark. V ženskem veleslalomu si je Tina Maze priborila srebrno medaljo, svojo prvo na velikih tekmovanjih. Svetovno prvenstvo v biatlonu v korejskem Pjoengčangu je bilo uspešno tudi za Slovenijo, saj je Teja Gregorin postala svetovna podprvakinja in s tem osvojila prvo biatlonsko odličje na svetovnih prvenstvih. Nogometna zveza Slovenije je 20. februarja dobila novega predsednika, Rudija Zavrla, ki je vodil NZS od leta 1989, je zamenjal Ivan Simič.

Marec
Marec je bil mesec Petre Majdič, ki je nanizala štiri zmage v svetovnem pokalu, ob koncu sezone, v kateri je kar 9-krat zmagala, je prav na zadnji tekmi izgubila rumeno majico vodilne in boj za veliki kristalni globus končala na 2. mestu. Prepričljivo je 29-lrtna Brinjčanka slavila v posebnem šprinterskem seštevku. Mazejeva je z zmago v Aareju prišla do brona v posebnem veleslalomskem seštevku. Atletinja Sonja Roman je v teku na 1.500 m na dvoranskem EP v Torinu osvojila bron, troskokašica Marija Šestak pa srebro. Konec marca so hokejisti Acronija Jesenic postali državni prvaki, kar je njihov že 30. naslov državnih prvakov.

April
Aprila je Mitja Petkovšek na gimnastičnem EP-ju v Milanu na bradlji osvojil srebro, judoistka Urška Žolnir je na EP-ju v Tbilisiju v kategoriji do 63 kg postala evropska prvakinja, Aljaž Sedej pa je v kategoriji do 81 kg osvojil bron. Moška hokejska reprezentanca je izgubila odločilni obračun s Kazahstanom in se ni vrnila v elitno divizijo. Državna odbojkarska prvaka sta postala Nova KBM Branik med ženskami in ACH Volley med moškimi.

Maj
Devetega maja so si nogometaši Maribora predčasno zagotovili osmi naslov državnih prvakov, ob koncu meseca je Interblock ubranil pokalni naslov. Tadej Valjavec (Ag2R) je na Dirki po Italiji zasedel skupno deveto mesto. Rokometaši Gorenja so v neposrednem dvoboju ugnali Cimos in slavili prvi naslov državnih prvakov. Koprčani so že predtem slavili v pokalnem tekmovanju. V ženskem rokometu se nadaljuje vladavina Krima, ki je že 15. zapored postal državni prvak.

Junij
Rokometaši Gorenja so izgubili v finalu pokala EHF proti Gummersbachu. Malonogometni klub Puntar Casino Safir je postal novi državni prvak. Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je na EP-ju v Brandenburgu osvojila bron na 200-metrski progi. Nejc Žnidarčič je na evropskem prvenstvu v spustu na divjih vodah v Valtellini dobil zlato kolajno. Luka Gregorc in Grega Žemlja sta postala prva Slovenca, ki sta igrala v glavnem žrebu turnirja za grand slam. Prek kvalifikacij sta se prebila do 1. kroga slovitega Wimbledona.

Julij
Slovenija je na sredozemskih iger v Pescari osvojila 26 kolajn različnega leska. Plezalka Maja Vidmar svetovnem prvenstvu je v Šiningu na Kitajskem v težavnostnem plezanju osvojila tretje mesto. Strelci Rajmond Debevec, Željko Moičevič in Robert Markoja so v Osijeku dobili naslov ekipnih evropskih prvakov v trojnem položaju 3 x 40 z malokalibrsko puško.

Avgust
Atlet Primož Kozmus je 17. avgusta zlati olimpijski kolajni v metu kladiva dodal še naslov svetovnega prvaka. Veslači četverca brez krmarja Miha in Tomaž Pirih, Rok Rozman in Rok Kolander so na SP-ju v Poznanju osvojili bron.

September
Prvi teden septembra je zaznamovala zmaga Boruta Božiča na šesti etapi dirke po Španiji, kajakaš Peter Kauzer pa je v Seu d'Urgellu v Španiji osvojil naslov svetovnega prvaka v kajaku. Lep uspeh sta z bronom med dvojci dopolnila Luka Božič in Sašo Taljat. Namiznoteniški igralec Bojan Tokič je na EP v Stuttgartu osvojil bron v dvojicah skupaj z Aleksandrom Karakaševićem iz Srbije. Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je od evropskega prvenstva v Turčiji poslovil s tretjim zaporednim porazom.

Slovenska košarkarska reprezentanca je na EP-ju na Poljskem po seriji navdušujočih predstav in dveh dramatičnih porazih v polfinalu in v obračunu za 3. mesto osvojila četrto mesto. Najboljši slovenski košarkar Erazem Lorbek je bil izbran v peterko prvenstva.

Oktober
Sedmega oktobra je Primož Kozmus objavil nepričakovan konec kariere, kot vzrok je navedel, da je svetovni rekord nedosegljiv, stagniranje na vrhu ga pa ne zanima. Legendarni slovenski telovadec Miroslav Cerar je 28. oktobra dopolnil 70 let in ob tem izdal svojo biografijo. Balinarska dvojica Dejan Tonejc - Davor Janžič v igri dvojic in balinar Aleš Borčnik v hitrostnem zbijanju na svetovnem prvenstvu v francoskem Maconu so osvojili naslove svetovnih prvakov.

November
18. novembra se je slovenska nogometna reprezentanca na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2010 v Mariboru po zmagi nad Rusijo drugič v zgodovini uvrstila na svetovno prvenstvo. Zmagoviti gol je v 44. minuti tekme v mariborskem Ljudskem vrtu dosegel Zlatko Dedič.

Slovenski judoist Rok Drakšič je na EP do 23 let v turški Antalyji osvojil naslov prvaka, Aljaž Sedej pa bronasto kolajno. Hokejist Anže Kopitar je blestel v dresu Los Angelesa in bil kar nekaj časa najučinkovitejši igralec Lige NHL. Proti koncu novembra je v Evropi izbruhnil največji nogometni škandal v zgodovini, med 200 "nameščenimi" tekmami je tudi sedem srečanj iz slovenske Prve lige si. November se je končal žalostno, saj je po hudi in daljši bolezni v 38. letu starosti umrla nekdanja slovenska atletinja Jerneja Perc.

December
Na žrebu v Cape Townu je bila slovenska nogometna reprezentanca izžrebana v skupino C skupaj z Alžirijo, ZDA in Anglijo. 11 dni zatem je tudi košarkarska Slovenija dobila nasprotnike na SP-ju 2010, ki so ZDA, Brazilija, Hrvaška, Iran in Tunizija.

Dejan Zavec je v Johannesburgu osvojil naslov svetovnega prvaka v veltrski kategoriji do 66,678 kg po različici IBF, potem ko je s tehničnim nokavtom v tretji rundi podrl nasprotnika Južnoafričana Isaaca Hlatshwaya. Zavec je postal prvi Slovenec z naslovom profesionalnega svetovnega prvaka v boksu.

Peter Mankoč je na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Carigradu v svoji paradni disciplini na 100 metrov mešano osvojil bronasto medaljo. Tako Mankoču je spodletel načrt o desetih zaporednih slavjih na tej razdalji na EP. Petra Majdič je v šprintu Davosa prišla do prve zmage v sezoni 2009/10, teden dni pozneje pa je Rogla uspešno gostila premierni svetovni pokal v smučarskih tekih. Piko na i izrednemu letu za slovenski šport je 29. decembra dodal alpski smučar Andrej Jerman, ki je slavil na smuku v Bormiu.

Športniki leta: Primož Kozmus in Petra Majdič sta bila po letu 2007 drugič skupaj izbrana za najboljša športnika Slovenije. Pri ekipah je največ glasov dobila nogometna reprezentanca.

Številne kolajne za Slovence v letu 2009