Marjan Ogorevc je z alternativnimi metodami treninga veliko pripomogel k uspehom Primoža Kozmusa. Med drugim je svojega varovanca šest mesecev pred olimpijskimi igrami v Pekingu
Marjan Ogorevc je z alternativnimi metodami treninga veliko pripomogel k uspehom Primoža Kozmusa. Med drugim je svojega varovanca šest mesecev pred olimpijskimi igrami v Pekingu "odpeljal" na astralno potovanje na stadion Ptičje gnezdo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Primož Kozmus
Primož Kozmus je v metu kladiva postal olimpijski in svetovni prvak, napovedal je celo naskok na svetovni rekord, vendar je lani prekinil kariero. Foto: EPA
Andrej Stare
Andrej Stare upa, da bo Kozmus izjema, ki potrjuje pravilo. Številni šampioni so se namreč ob vrnitvi opekli in niso več dosegali vrhunskih rezultatov. Foto: MMC RTV SLO

"Čim greš enkrat do Boruta Pahorja, to očitno takoj pride v javnost," je za MMC povedal Marjan Ogorevc, ki je nekoč treniral Vlada Keva (zdajšnjega trenerja Primoža Kozmusa), v zadnjih letih pa je s posebnimi metodami alternativnega treninga pomagal Primožu Kozmusu.

Kozmus se po enoletnem premoru vrača v atletiko in bo na olimpijskih igrah v Londonu branil olimpijsko zlato: "Ne samo da verjamem v njegovo medaljo, celo vem, da jo bo osvojil. Spodobni smo tega, poznamo tehnologijo treniranja, nismo še uporabili vsega, ne morete si predstavljati, koliko je še rezerv," pravi Ogorevc, ki je očitno zagovornik teze, da je vse v glavi.

Pri Pahorju zaradi statusa
Brežiški šampion, aktualni olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva, je želel novico o svoji vrnitvi sporočiti na razglasitvi najboljših slovenskih atletov pretekle sezone, ki bo čez 12. novembra, toda Pahorjev kabinet je bil hitrejši. S premierjem se je danes dogovarjal o urejanju statusa za vrhunske športnike. Spomnimo, da je bil prav Kozmus tisti, ki se je vedno boril za to, da bi država najuspešnejšim športnikom omogočila spodobno življenje tudi po koncu kariere.

Odziv javnosti mešan
"Primoževa odločitev je za vse presenečenje, čeprav se kar pogosto zgodi, da se športnik po krizi in po 15-letnem brutalnem treniranju spočije. Prebral sem že prve odzive na spletnih forumih in ugotavljam, da vsi ne podpirajo njegove vrnitve in da Pahorju svetujejo, naj da raje denar delavcem, ki so ostali brez plače. Opaža se tipična slovenska posebnost: nevoščljivost do tistih, ki si upajo iti na vrh. Kaže, da ne maramo preveč uspešnih posameznikov, ker prav ti običajnim ljudem povedo, kako so v resnici majhni in omejeni," je še povedal Ogorevc.

Rojstvo hčerke navdih za vrnitev?
Ker 31-letni Primož Kozmus ne daje izjav, medtem vsi ugibajo, zakaj se je Kozmus odločil za vrnitev. "Argumenti so trenutno popolnoma jasni samo njemu," pravi velik poznavalec atletike in komentator na Radiu Slovenija Boris Ličof: "Vsaj dva močna argumenta za povratek gre iskati v rojstvo hčerke in želji ustanoviti mednarodni center za atletske mete. Hitro ugašanje slave, ki je tako značilna za naše kraje, je bržčas odločitev naredila še hitrejšo."

Ne uspe vsaka vrnitev
"Jasno je, da je slovenska atletika dobila nazaj svojega prvega aduta, ali ga je dobil tudi (v mednarodni atletski družini zapostavljeni) met kladiva, pa bo znano šele po prvih nastopih. Do takrat bo treba počakati še vsaj pol leta," dodaja Ličof. Njegov kolega na "drugi strani Kolodvorske" Andrej Stare še ni povsem prepričan, ali je novica resnična: "Upam, da misli resno in da bo še tak vrhunski atlet, kot je bil. Številni šampioni, ki so se vračali po premoru, se niso vrnili v takšnem sijaju, kot smo jih poznali. Upam, da bo Kozmus izjema, ki potrjuje pravilo.

Med premorom priložnost za regeneracijo
Kot rečeno, je Kozmusov telefon nem, je pa izjavo posredovala njegova najožja ekipa: "Za umik iz atletike sem imel več razlogov, ki so bili osebne narave. Vendar sem po srcu športnik in menim, da temu športu lahko še veliko doprinesem in v metu kladiva še nisem rekel zadnje besede. Novim izzivom naproti se podajam z veseljem in veliko optimizma, to mi dopušča tudi zdravstveno stanje, saj je bilo v času umika dovolj časa za regeneracijo. Nameravam nadaljevati delo po začrtani poti, ob tem bodo imeli priložnost sodelovati člani moje nekdanje ekipe, s katerimi sem osvojil vrh."