Osebni rekord Primoža Kozmusa znaša 82,58 metra, tako da je trenutno okrog 10 metrov oddaljen od svojih najboljših dni. Foto: EPA
Osebni rekord Primoža Kozmusa znaša 82,58 metra, tako da je trenutno okrog 10 metrov oddaljen od svojih najboljših dni. Foto: EPA
Primož Kozmus in Marjan Ogorevc
Kozmusov trener ni več Vlado Kevo, ampak Marjan Ogorevc, ki je bil prej zadolžen zlasti za psihološko pripravo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Primož kozmus
Penine letos verjetno ne bo odpiral, toda naslednje leto bo spet v igri za olimpijsko medaljo. Foto: Jure Urek

Skoraj pol leta je minilo, odkar je 31-letni Brežičan presenetil z novico, da se vrača v atletiko. Predsedniku vlade Borutu Pahorju je najprej zaupal, da bo leta 2012 v Londonu branil zlato olimpijsko medaljo v metu kladiva, novica pa je hitro prišla v javnost. Najboljši športnik Slovenije v letih 2007, 2008 in 2009 zdaj pridno trenira in kladivo meče 73 metrov daleč. To je dovolj za finale velikega tekmovanja in premalo za medaljo. Kozmus se letos s presežki ne želi obremenjevati, vse je podrejeno enemu cilju: da prihodnje leto v Londonu drugič zapored osvoji zlato olimpijsko medaljo.


Kako potekajo treningi in kakšne daljave že dosegate?
Trening poteka po ustaljenem ritmu, vse je tako, kot smo si zastavili. Treniram večinoma doma in za spremembo okolja oziroma razbijanje monotonosti v Splitu ter v Medulinu. Dobro je tudi, ker so na Hrvaškem madžarski tekmovalci in imam primerjavo. Kladivo sicer trenutno mečem okrog 73 metrov daleč.

Je bil na treningih tudi Krisztian Pars? Kakšne so njegove daljave?
Ne, njega ni bilo, vem pa, da že zdaj meče 80 metrov.

Ste imeli po enoletnem treningu veliko težav s privajanjem na orodje?
Ne, večjih težav ni bilo, je pa treba tehniko malce uravnavati.

Vaš trener je po novem Marjan Ogorevc. Kakšne spremembe je prinesel?
Sistem dela je enak, le kombinacija vaj je drugačna. Nič posebnega, treniram pravzaprav tako kot prej. Tudi količinsko je vse približno isto.

S poškodbami ni težav?
Ne, za zdaj je vse dobro.

Kdaj boste šli na prve tekme in kakšen rezultat načrtujete?
Konec maja. Prva tekma bo verjetno v Slovenski Bistrici. Cilj je vreči kladivo okrog 75 metrov. Julija bom šel še na tekme v tujino.

Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo v Južni Koreji, kjer boste branili naslov. Kaj bi radi dosegli?
Uvrstitev v finale bi me že povsem zadovoljila.

Ko ste počivali, je bilo kar nekaj sprememb v vašem življenju. Poročili ste se, dobili hčer, posvetili ste se hotelirstvu. Ali znate vse to med treningom odmisliti?
Seveda, na sam trening to nima vpliva. Žena in hči sta z menoj pogosto na pripravah, tako da se ne pogrešamo. Hostel sem odprl v Brestanici, imam dobro ekipo, ki ji zaupam.

Preden ste želeli sporočiti, da se vračate v atletiko, ste se pogovarjali s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, ki naj bi vam pomagal pri iskanju pokroviteljev. Je premier lahko pomagal?
Je pomagal, našel je pokrovitelje. Razmere za delo so dobre, zame so vedno dobro poskrbeli.

Lahko konkretno poveste, katera podjetja so po njegovem posredovanju prispevala denar za projekt ubranitve zlate olimpijske medalje?
Ne, tega ne morem razkriti.

Kako kaže mladinski svetovni podprvakinji Barbari Špiler?
Trenira dobro. Imela je nekaj težav s poškodbami, toda zdaj spet trenira 'na polno'.

Bi jo lahko prihodnje leto videli na olimpijskih igrah v Londonu?
Mislim, da ja, če le ne bo imela težav s poškodbami.

Tudi pri vaši vrnitvi je najbrž vse podrejeno Londonu 2012. Kaj pa svetovni rekord, ki ste ga nekoč omenjali, je še v vaših mislih?
Ne, svetovni rekord ni več aktualen. Vsekakor bi pa lahko presegel osebni rekord, vendar letos še ne. Morda prihodnje leto v Londonu!