Železarji se veselijo tretje zmage v finalu. Foto: Iztok Novak
Železarji se veselijo tretje zmage v finalu. Foto: Iztok Novak
Jan Chabera
Jan Chabera ni imel svojega večera. Foto: Iztok Novak
Michal Fikrt
Michal Fikrt je znova spravljal napadalce Olimpije v obup. Foto: Iztok Novak
Matjaž Sekelj in novinarji
Športni direktor Tilie Olimpije Matjaž Sekelj je tekmo spremljal med predstavniki sedme sile v lokalu. Foto: Iztok Novak
Kanalec računa, da bo Podmežakla v petek odprta

praznimi tribunami ugnali Tilio Olimpijo s 4:2 in v finalu državnega prvenstva vodijo že s 3:0 v zmagah.
Potem ko ves dan ni bilo znano, ali tekma sploh bo in če bo, kje bo prizorišče, je tri ure pred napovedanim začetkom padla odločitev: tekma bo, vendar brez gledalcev, saj jeseniškemu klubu ni uspelo v zadnjem hipu dobiti uporabnega dovoljenja za dvorano. Tako so lahko uporabljali le ledeno ploskev, na in ob kateri so bili samo igralci, trenerja, zapisnikarji ter nekaj gasilcev in reševalcev.
Železarji bolje začeli
V 7. minuti je bil na kazenski klopi Petr Šachl, kar je izkoristil Eric Werner z močnim strelom od daleč. Vratar Jan Chabera je moral dobro posredovati še ob enem strelu Mika Bayracka, manj dela pa je imel njegov rojak Michal Fikrt v rdečem dresu. Posredovati je moral le ob strelih Aleša Mušiča od daleč in po prodoru Andreja Hebarja. Domači bi ob koncu tretjine lahko vodstvo povišali, vendar je bil Rok Tičar po podaji Bayracka za las nenatančen. V uvodni tretjini so bili Jeseničani boljši, imel so le eno kazen, zeleno-beli pa tri.
Zmaji v petih minutah izenačili
V 27. minuti je Tomi Hafner podal do Anžeta Kuralta, ki je povišal na 2:0. Varovanci Hannuja Järvenpääja so v nadaljevanju zaigrali precej bolje. Najprej je v 32. minuti iz gneče pred vrati Fikrta ukanil Matej Hočevar. Ko se je iztekla kazen Andreju Hebarja, so zmaji izenačili. Prav Hebar je z leve strani zaposlil Žigo Panceta, ki je poslal plošček v mrežo.
Werner presenetil Chabero
V zadnjem delu so spet pritisnili gostitelji. Nevarni napadi so se kar vrstili, Tičar in Žiga Jeglič sta imela vsak po dve priložnosti. V 47. minuti je razigrani Werner plošček z desne strani skorajda iz mrtvega kota poslal tik pod stičišče prečke in vratnice slabo postavljenega Chabere. Vodstvo bi lahko povišal še Bayrack, Ljubljančani pa so se v tem obdobju le branili in niso bili nevarni pred vrati Fikrta.
Cavosie potrdil zmago
Zmajem ni uspelo izkoristiti prednosti igralca več, ko je bil izključen Kuralt v 55. minuti. Hebar je moral na kazensko klop minuto in 50 sekund pred koncem, Žiga Pance pa z igralcem manj ni bil uspešen, ko je bil sam pred golom. Po minuti odmora je Chabera zapustil vrata, Marc Cavosie pa je štiri sekunde pred koncem potrdil zmago rdečih. Tudi tokrat so imeli zeleno-beli več strelov na vrata (31:32), a so bili zelo neučinkoviti.
Pri Olimpija sta poškodovana Jeff Tory in Matt Higgins, ki v finalu ne bosta več zaigrala, vrnil pa se je Tomi Mustonen, ki na drugi tekmi ni igral.
Bo v petek Podmežakla odprta?
Železarji lahko v petek že potrdijo 32. naslov državnih prvakov in devetega v samostojni Sloveniji. Za zdaj še ni znano, ali bo tekma znova pred praznimi tribunami. Vodstvo jeseniškega kluba bo naredilo vse, da vendarle dobi uporabno dovoljenje.

Izjave po tekmi:
Rok Tičar:
"Kljub zapletom glede dvorane smo se hoteli čim bolje pripraviti in skozi celotno tekmo odigrati dobro. Po drugi tretjini se je Olimpiji uspelo vrniti na 2:2. Po koncu druge tretjine smo se usedli in pogovorili ter zadnji del začeli s povsem svežimi nogami. Več smo drsali in zasluženo zmagali. Bilo je nenavadno igrati v prazni dvorani, a nismo imeli druge možnosti. Morali smo jo igrati. Upam, da se bodo zapleti rešili in da bomo, upam, praznovali naslov prvaka pred svojimi navijači."

Eric Werner: "Vse tri tekme so bile tesne. A igrali smo dobro, kot moštvo. Vodstvo je zdaj lepo, toda vse se še lahko zgodi, zato moramo tudi četrto tekmo igrati resno. Bilo je čudno igrati v dvorani brez navijačev, saj igramo tudi zanje. Upamo, da bodo v petek lahko tudi oni del tega."

Žiga Pance: "Še v tretje nam ni uspelo zmagati. Bili smo zelo blizu, žal pa tudi danes ni bilo dovolj za zmago. Mislim, da smo bili veliko boljša ekipa na ledu. Imeli smo svoje priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Naredili smo nekaj neumnih prekrškov, ki so nas stali golov. Poskušali smo se čim manj obremenjevati s tem, kje bomo igrali. Povsod je isto, tekma je tekma, to ni razlog za naš poraz, glavni razlog smo mi."

Matej Hočevar: "Ne vem, kaj naj rečem. Bili smo boljši tekmec, priigrali smo si več priložnosti, pa nismo zadeli. Zdaj zaostajamo 0:3 in imamo res vodo že do grla. To, da je bila dvorana prazna, smo odmislili. Za derbi bi bilo bolje, da bi bila polna, a to ni izgovor. To je za nas težak poraz, upam, da bomo jutri obrnili serijo."

Finale, tretja tekma:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA 3:0
4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Werner 7., 47., Kuralt 27., Cavosie 60.; Hočevar 32., Ž. Pance 37.

Četrta tekma, petek ob 19.00:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA

Izid v zmagah je v odebeljenem tisku. Igra se na 4 zmage. Morebitna peta tekma bo 10., šesta 11., sedma pa 13. aprila.

Za 3. mesto, odločilna tekma:
OLIMPIJA MLADI - Triglav 2:1
6:1 (1:1, 3:0, 2:0)
Klavžar 17., Miljuš 25., Jan 30., 42., 58., Uhan 39.; Berčič 3.
Zadnjo tekmo v karieri je odigral legendarni Ivo Jan.

Kanalec računa, da bo Podmežakla v petek odprta