Matjaž Sekelj je bil zelo razočaran nad odločitvijo komisije. Še posebej ga je zmotil burni odziv Pierra Pageja. Foto: Iztok Novak
Matjaž Sekelj je bil zelo razočaran nad odločitvijo komisije. Še posebej ga je zmotil burni odziv Pierra Pageja. Foto: Iztok Novak
Pierre Page
Pierre Page je s svojimi ostrimi besedami naposredno vplival na izrek najvišje kazni v zgodovini lige. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Hebar
Najboljši strelec Olimpije Andrej Hebar je napovedal tožbo proti Ligi Ebel. Najprej bo seveda počakal na dokončni razplet tega primera. Foto: MMC RTV SLO
Damjan Dervarič
Damjan Dervarič je moral izpustiti kar 18 tekem zaradi udarca Davida Rodmana, ki je prejel le šest tekem kazni. Foto: Iztok Novak
Robert Lukas
Robert Lukas jo je za brutalen nalet na Benoita Grattona poceni odnesel. Kazen 12 tekem je že odslužil. Foto: MMC RTV SLO
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää: "Zgodila se nam je velika krivica. Kazen je močno previsoka." Foto: MMC RTV SLO
Hokejisti Tilie Olimpije
Hokejisti Tilie Olimpije so v Salzburgu doživeli poraz na izjemno sporni tekmi, ki lahko odločilno vpliva na nadaljnji potek sezone. Foto: MMC RTV SLO

Hebar je v petek v Salzburgu v 52. minuti s palico udaril Kevina Puschnika, ki je predtem nad Ljubljančanom izvedel nalet ob ogrado. Hebar je že na tekmi dobil kazen igre, disciplinska komisija lige pa je že v ponedeljek odločila, da ga suspendira do konca sezone, vključno s končnico. To pomeni, da bo Hebar manjkal na naslednjih 33 tekmah rednega dela in še na največ 21, kolikor jih ekipe lahko odigrajo v končnici.


Novinarji smo si lahko ogledali številne videoposnetke, ki so jih vodilni v klubu pripravili z drugih tekem Lige Ebel. Še posebej štarta Roberta Lukasa na Benoita Grattona sta bila silovita. Igralec Linza je dobil 12 tekem kazni in je na Jesenicah v nedeljo že lahko zaigral. Damjan Dervarič je po naletu Davida Rodmana v 1. krogu v Tivoliju moral izpustiti kar 18 tekem zaradi poškodbe, napadalec Dunaja pa je dobil le šest tekem kazni.
Obupni sodnik v Salzburgu Puschnika ni kaznoval
Sodnik Georg Veit je že pred 52. minuto popolnoma izgubil nadzor nad tekmo v Salzburgu, ki so jo gostitelji dobili s 7:4. Prva dva zadetka zmajev v uvodni tretjini je neupravičeno razveljavil, kar se na posnetkih lepo vidi. Tudi pri naletu Puschnika na Hebarja je njegova piščalka ostala nema.
Prehitra odločitev komisije
"Gre za najvišjo kazen v zgodovini lige. Pričakovali smo, da se bo disciplinska komisija odločala na podlagi širših dejstev. Presenetilo nas je, da je bilo že tako hitro vse odločeno. Mi nismo imeli priložnosti predstaviti svoje plati zgodbe," je dejal Robert Verlič, ki pri zeleno-belih skrbi za trženje.
Intervju Pageja je bil jeziček na tehtnici
"Poškodbe Puschnika niti slučajno niso tako resne, kot jih je želel prikazati Pierre Page. Razlagal je o zlomljenih vretencih in tako naprej. Disciplinska komisija se je odločala na podlagi posnetka s spletne strani Laole. Tam je objavljen tudi intervju, kjer Page pošilja Hebarja v zapor. Take odločitve ne sme narekovati trener nasprotne ekipe. Brez tega intervjuja bi se stvar razpletla drugače,” je še dodal Verlič.
Sekelj: Hebar ni jagenjček
"Dejstvo je, da Andrej ni jagenjček. Ima že kakšen težavni primer za seboj, poznamo kakšen njegov primer nediscipline. V igro prinese veliko čustev, včasih je kakšna njegova reakcija tudi pretirana. Sem podpredsednik Lige Ebel in vem, da si je za tako odločitev treba vzeti veliko časa. V disciplinski komisiji so v prejšnjih letih bili starejši ljudje brez hokejskih izkušenj, zdaj pa odločajo trije nekdanji hokejisti. Eden je pravnik z Dunaja, drugi nekdanji odlični avstrijski sodnik in Bogdan Jakopič, ki je predstavnik neavstrijskih klubov. Še vedno je lahko vedno odločitev 2:1 v korist avstrijskih predstavnikov,” je povedal direktor Matjaž Sekelj.
Na petkovi tekmi v Salzburgu je bilo navzočih tudi 12 slovenskih novinarjev, po koncu tekme smo opazili Pierra Pageja, ki je glasno razpredal in hitro smo se zapletli tudi v pogovor z njim. 22 minut je z zelo ostrimi besedami obsojal Hebarja, dajal primere iz Lige NHL in seveda močno vplival na končno odločitev disciplinske komisije.
Page ne izbira sredstev
’’Komisija se ni sešla. Pogledala je nekaj hitrih posnetkov na spletni strani in se prek elektronske pošte odločila za najhujšo kazen v zgodovini lige. V soboto in nedeljo sem opravil veliko klicev v Avstrijo. Prav vsi vpleteni so bili pod vtisom intervjuja Pageja, kar je absolutno napačno. On ne izbira sredstev, za vsako ceno hoče zmagati. Spomnimo se, da so njegovi varovanci v finalu leta 2008 polomili Alexa Westlunda, ki je takrat branil sijajno. Tudi na Jesenicah so poškodovali vratarja Yaetsa. Igralci Salzburga so vsako leto povezani v škandale, Matthias Trattnig je bil že trikrat obravnavan v treh letih. Page si je v petek vzel 20 minut časa za medije, bil je kar sam razsodnik in je močno vplival na odločitev komisije, ki pa je bila seveda sprejeta absolutno prehitro,” je bil oster Sekelj, ki je že napovedal, da bodo napisali tudi tekst o Pageu in ga poslali vodstvu lige. Trener Salzburga je že lani dobil 7.000 evrov zaradi neprimernih besed.
Sekelj meni, da je 15 tekem popolnoma dovolj
Olimpija bo dala prijavo proti Puschniku zaradi grobega naleta, ki sploh ni bil obravnavan. Tudi sodnika Veita bomo prijavili zaradi neverjetno pristranskega sojenja skozi celotno srečanje. Težko je reči, če bo to pomagalo, da bi se na koncu kazen Hebarju zmanjšala. Ves videomaterial bomo poslali na vse organe Lige Ebel v angleškem jeziku. Moje mnenje je, da bi lahko bila kazen maksimalno 15 tekem,” je še pojasnil direktor zmajev, ki se zaveda, da to ni dobra odločitev za enotnost lige: “To je bila zelo slaba odločitev v smislu poenotenja lige. Pred dvema sezonama je dobila hudo kazen Alba, zdaj pa najvišjo v zgodovini Hebar. Avstrijski igralci so jo vedno dobro odnesli. Tokrat so šli res predaleč.“

Hebar razmišlja o tožbi
"Odločitve komisije ne bi komentiral. Žal mi je, da se je to zgodilo, vse skupaj sem storil v afektu. Če ne bi odmaknil glave, bi danes ležal v bolnici. Vem, da sem zelo oškodoval klub, ne morem jim več pomagati," je bil kratek Hebar, ki je bil vidno potrt po dogajanjih v zadnjih dneh. Resno razmišlja tudi o tožbi proti Ligi Ebel.

Komisija sploh ni obravnavala naleta Puschnika
"Disciplinska komisija Ebla obravnava primere na podlagi prijave. Za nalet Puschnika ni bila dosojena kazen, zato smo obravnavali samo reakcijo Hebarja. V primeru Roberta Lukasa, ki je dobil 12 tekem kazni, je šlo le za en udarec. Tu pa je šlo za več udarcev, ko je bil igralec že na tleh,” je pojasnil eden izmed trojice v disciplinski komisiji Bogdan Jakopič, ki ni hotel povedati, kako je sam odločil.
V primeru vloge Olimpije, ki so jo najavili, bomo seveda tudi to obravnavali. Težko rečem, kakšna je možnost, da se ponovno odpre primer Andreja Hebarja. To je najhujši primer v zgodovini Lige Ebel. Kazen je zelo visoka, a taka je pač odločitev disciplinske komisije,” je še dodal Jakopič, ki je poudaril, da v slovenskem prvenstvu velja, da se lahko igralec pritoži, v Ligi Ebel pa ni tako.

V urejenih ligah pritožbe niso mogoče

Na odločitev komisije pritožba ni mogoča. Sekelj je pojasnil dogovor vseh klubov: "Ta liga hoče biti maksimalno profesionalna. Tudi ko komisar v Ligi NHL določi kazen, ni pritožbe. V našem prostoru so vedno obstajale neke pritožbe, ki so lahko močno vplivale na nadaljnji razplet tekmovanja. Vsi klubi smo soglasno postavili disciplinsko komisijo, ki ima na voljo vse posnetke vseh tekem, na voljo ima tudi tehnologijo s stropa. Če bi se na pritožbo vedno znova lahko pritožil, vse skupaj ne bi peljalo nikamor. Zgledovali smo se po Ligi NHL, zato pritožbe niso mogoče."
"Pričakujem, da se bo komisija usedla za mizo, pogledala vse podobne primere. Ne morejo nekoga kaznovati za najmanj 34 tekem na podlagi kratkega posnetka, potem ko sta se dva komisarja poklicala po telefonu. Očitam jim, da niso uporabili vseh sredstev, niso se prepričali o vseh dejstvih. Predvsem me moti to, da niso obravnavali naleta Puschnika, ki je vse skupaj začel," je poudaril Sekelj.
Primer Hebar se lahko znova odpre
Jakopič je odgovoril: "Olimpija bo poslala vlogo za kazen igralcu Puschniku. To se bo vsekakor obravnavalo. V primeru izrečene kazni Puschniku obstaja možnost, da bi se primer Hebar še enkrat odprl."
Škoda klubu je neizmerljiva
O nakupu novih igralcev, ki bi zamenjali Hebarja, za zdaj še ne razmišljajo. "Borimo se, da bi se ta primer rešili. Upam, da bo na koncu prevlada trezna glava, primer se mora na novo odpreti. Disciplinska komisija je hotela jesti prevročo juho, prehitro so se odločili, saj v torek ni bilo tekem. Ta odločitev je res prehuda. Vzeli so mu pravico do dela za pet mesecev. Škoda klubu je neizmerljiva, borimo se za končnico, vsak nov igralec stane veliko denarja. Hebar je najboljši strelec Olimpije, pomemben je tudi zunaj ledu," je še pojasnil Sekelj, ki je prepričan, da lahko Puschnik igra že na naslednji tekmi. Poškodbe še zdaleč niso tako hude, kot jih navaja Page.
Podporo svojemu soigralcu so izrazili tudi hokejisti Olimpije, ki so se udeležili novinarske konference. Trener Hannu Jarvenpää meni, da je kazen prehuda, pravici ni zadoščeno, ekipa pa je še vedno v šoku.

Avstrijci še vedno pristranski

Nekdo ima res nekaj proti Olimpiji, samo spomnimo se registracije četrte finalne tekme proti Salzburgu v finalu leta 2008, ki je zmajem vzela naslov prvaka Lige Ebel. "Avstrijci v prvi sezoni niso bili pripravljeni, da bi neki tuji klub odnesel naslov. Če bi mi takrat tožili ligo, bi nas izključili za naslednjo sezono. To se ne dogaja samo Olimpiji, lani so kaznovali igralca Medveščaka Conrada Martina za pet tekem sredi serije proti Gradcu, ki je bil prav tako že v izgubljenem položaju. Sojenje letos je malce boljše, čeprav še zdaleč ni vse v redu," je sklenil Sekelj.