Namestnik ministra za šport Jang Miran je že zahteval sestanek s predsednikom MOK-a Thomasom Bachom in organizacijskim odborom OI. Foto: AP
Namestnik ministra za šport Jang Miran je že zahteval sestanek s predsednikom MOK-a Thomasom Bachom in organizacijskim odborom OI. Foto: AP
Sorodna novica 33. olimpijske igre odprte, ogenj prižgala trikratna olimpijska prvaka

Uvodna slovesnost poletnih olimpijskih iger, med katero so se reprezentance na več kot 90 ladjicah predstavile pred 300.000 gledalci na obrežju reke Sene, je veliko večino navzočih kljub deževnemu vremenu v Parizu navdušila,

Med nezadovoljnimi pa je bila delegacija iz Južne Koreje. Ko je južnokorejska delegacija kot 48. sodelujoča država izmed 205 priplula po reki Seni, so jo namreč organizatorji spektakularne prireditve v francoskem in angleškem jeziku predstavili kot Demokratična ljudska republika Koreja, kar je uradno ime za Severno Korejo. To so pozneje pravilno napovedali.

Spodrsljaj prirediteljev na dogodku je zaradi burne zgodovine in napetih odnosov s sosednjo državo močno razjezil Južno Korejo, ki je – po konfliktu med letoma 1950 in 1953 – še vedno v vojni s sosednjo državo, njuni odnosi pa so v zadnjem obdobju na najnižji mogoči točki. Tudi južnokorejsko ministrstvo za šport je v sporočilu za javnost izrazilo nezadovoljstvo s situacijo.

"Globoko se opravičujemo za napako, ki je nastala med predstavitvijo južnokorejske ekipe med otvoritveno slovesnostjo," je na družbenem omrežju X v korejskem jeziku sicer že zapisal Mednarodni olimpijski komite (MOK).

Južnokorejski nacionalni olimpijski komite je incident nemudoma posredoval organizatorjem iger in zahteval, da se napaka ne ponovi.

Jang Miran, namestnica ministra za šport in olimpijska prvakinja v dviganju uteži v Pekingu 2008, je zahtevala sestanek s predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasom Bachom in organizacijskim odborom OI v Parizu, da bi razpravljali o neljubem dogodku na odprtju iger.

Bach se je južnokorejskemu predsedniku Yoon Sukyeolu zaradi incidenta že opravičil še osebno. Yoon pa je prosil, da se podobna napaka ne ponovi, obenem pa je vsem zaželel uspešne olimpijske igre.

V delegaciji Južne Koreje je 143 športnikov, ki tekmujejo v 21 disciplinah. Severna Koreja, ki se na igre vrača prvič po Riu 2016, je v Pariz poslala 16 športnikov.