Mikkel Bjerg je bil letos dvakrat sedmi na kronometrih na Dirki po Romandiji, zdaj pa mu je le uspelo zmagati, prvič po letu 2019 in prvič med profesionalci. Foto: ASO/Billy Ceusters
Mikkel Bjerg je bil letos dvakrat sedmi na kronometrih na Dirki po Romandiji, zdaj pa mu je le uspelo zmagati, prvič po letu 2019 in prvič med profesionalci. Foto: ASO/Billy Ceusters

Prvo merilo oziroma čas, vreden etapne zmage, je postavil Remi Cavagna (Soudal QuickStep) s časom 37:55 in povprečno hitrostjo več kot 49 km/h. Po napovedih je Francoza izzval in prehitel Mikkel Bjerg, pri čemer je bil Danec iz UAE Emirates hitrejši kar za 27 sekund, kolikor je proti Cavagni pridobil v zadnjih 11 km.

Bjerg premočen za Vingegaarda

Prvi favorit dneva Jonas Vingegaard je začel izredno hitro in je imel na prvem vmesnem času 12 sekund prednosti pred Cavagno, a nato je na drugem vmesnem času zaostal za sekundo za Cavagno in Bjergom, ki sta postavila najboljši drugi vmesni čas.

V cilju je kar utrujeni Vingegaard zaostal 12 sekund za rojakom in Mikkel Bjerg se je razveselil svoje prve profesionalne zmage! Zdaj 24-letni ekipni tovariš Tadeja Pogačarja je bil kot mlajši član kar trikrat zapored svetovni prvak v vožnji na čas do 23 let (2017, 2018 in 2019), a odkar je leta 2020 postal član UAE Emirates, ni zmagal niti enkrat.

Skupni vrstni red po 4. etapi:         
  1. M. BJERG          DAN    12:59:19 
  2. J. VINGEGAARD     DAN       +0:12 
  3. F. WRIGHT         VB         0:34 
  4. B. O'CONNOR       AVS        0:41 
  5. F. GROSSSCHARTNER AVT        0:44 
109. M. GOVEKAR        SLO       17:26 

Danec potrdil kronometrski napredek emiratov

Z etapno zmago je 24-letnik iz Københavna tudi prevzel skupno vodstvo na 75. izvedbi Kriterja po Dofineji. "Tako trdo sem delal za to prvo zmago med profesionalci. Prav odleglo mi je, potem ko mi je uspelo," je čustveno in s solzami pripovedoval Bjerg. "Imel sem že toliko priložnosti, a nisem izpolnil lastnih pričakovanj. Še zjutraj sem dvomil o sebi in si govoril, da je trasa pretežka. Presrečen sem," je z olajšanjem v intervjuju zmagovalca pripovedoval Danec, ki se je posebej zahvalil celotni ekipi UAE Emirates.

Čez zimo so emirati pritisnili na dobavitelje opreme, sočasno še sami veliko vložili v razvoj in napredek pri vožnji na čas, kar je vidno pri izidih. Tudi tokrat so bili kar trije emirati med prvo deseterico: Felix Grossschartner je bil šesti (+0:44), kapetan za skupno razvrstitev Adam Yates pa osmi (+0:57).

Jonas Vingegaard je po tretjini kronometra imel 20 sekund prednosti pred Mikkelom Bjergom, na koncu pa je za rojakom iz konkurenčnega moštva zaostal za 12 sekund. Foto: EPA
Jonas Vingegaard je po tretjini kronometra imel 20 sekund prednosti pred Mikkelom Bjergom, na koncu pa je za rojakom iz konkurenčnega moštva zaostal za 12 sekund. Foto: EPA

Zmagovalec Toura prehitro začel

"Upal sem, da bom zmagal in oblekel rumeno majico. Mikkel je odlično opravil s kronometrom, vendar mislim, da sem tudi sam dobro odpeljal vožnjo na čas. Mikkelova vožnja je bila impresivna. Upam, da bom lahko prevzel majico vodilnega v naslednjih dneh v gorah," je razplet četrte etape komentiral Vingegaard, ki je priznal, da je mogoče prehitro začel, zaradi česar na koncu v vročini ni imel dovolj moči za pospešek na ciljni klančini, na kateri je Bjerg tako rekoč sprintal.

Kapetan Jumba Visme je vseeno prvi med kapetani za skupno zmago, saj ima 29 sekund prednosti pred Benom O'Connorjem in 45 sekund pred Adamom Yatesom, medtem ko Dani Martinez in Jai Hindley zaostajata slabo minuto.

Dansko slavje na kronometru v Dofineji

Daljši, a manj razgibani kronometer kot na Dirki po Franciji

Edini Slovenec Matevž Govekar (Bahrain Victorious) je svoj nastop pričakovano opravil bolj zadržano in je potreboval 42 minut in pol minut za 31,1 km dolgo razgibano progo s 422 višinskimi metri, s čimer je zasedel stoto mesto med 137 kolesarji.

Vožnja na čas na Dofineji je sorazmerno dolga, za primerjavo – edini kronometer na julijski Dirki po Franciji bo v 16. etapi meril zgolj 22 kilometrov, bo pa še bolj hribovito obarvan, kot je bil tokratni med Coursom in krajem Belmont-de-la-Loire.

V četrtek čaka kolesarje peta etapa, 191 km dolga preizkušnja med krajema Cormoranche-sur-Saone in Salins-les-Bains. Dirka se bo končala v nedeljo v Grenoblu.


75. Dirka po Dofineji

4. etapa, Cours−Belmont de la Loire, 31,1 km