Nad Andreasa Klödna se je zgrnila črna senca. Foto: EPA
Nad Andreasa Klödna se je zgrnila črna senca. Foto: EPA

Nemški kolesar, ki je tedaj vozil za moštvo T-Mobile, je skupaj s Patrikom Sinkewitzem in Matthiasom Kesslerjem nedovoljeni postopek opravil po prvi etapi v Strasbourgu. Trojica kolesarjev se je odpravila v Freiburg, kjer so jim lastno kri zamenjali na oddelku za športno medicino tamkajšnje univerzitetne klinike.

Floyda Landisa zasedel 2. mesto. Trenutno vozi za Astano. Sinkewitz in Kessler sta leta 2007 padla na dopinškem testu, saj je bilo v njunem telesu preveč testosterona.



Znova testirali 58.800 vzorcev krvi
Komisija je v 63-stranskem poročilu še zapisala, da so v ekipi T-Mobile (oz. Team Telekom) nedovoljeni eritropoietin (EPO) sistematično uporabljali od leta 1995.

V preiskavi, ki je trajala dve leti, je ugotovila, da sta dva zdravnika - Lothar Heinrich in Andreas Schmid - za moštvo razvijala program krvnega dopinga brez vednosti univerze. Znova so testirali kar 58.800 vzorcev krvi in zaslišali 77 prič. Med njimi tudi Sinkewitza, ki je grehe priznal že pred dvema letoma in za to dobil enoletno prepoved tekmovanj.

Predsednik Mednarodne kolesarske zveze (UCI) Pat McQuaid je napovedal, da se bodo o ukrepih zoper Klödna odločili po analizi poročila ter posvetovanju z nemško kolesarsko zvezo in nemško protidopinško agencijo.

M. R.