Boonen je že četrtič visoko dvignil prestižno kocko. Foto: EPA
Boonen je že četrtič visoko dvignil prestižno kocko. Foto: EPA
Alessandro Ballan, Tom Boonen in Sebastien Turgot
Alessandro Ballan in Sebastien Turgot sta se v šprintu pomerila za drugo mesto. Foto: EPA
Pariz - Roubaix
Kolesarji so imeli srečo, saj so po kockah vozili v suhem vremenu. Foto: EPA
Boonen še četrtič dvignil znamenito kocko

Boonen je na 257,5 km dolgi progi za minuto in 39 sekund prehitel Francoza Sebastiena Turgota, tretje mesto je zasedel Italijan Alessandro Ballan. O drugem mestu je odločal fotofiniš.

Boonen se je tekmecev otresel 57 km pred ciljem na velodromu v Roubaixu. "Danes je za mano ena najboljših dirk v karieri. Pričakoval sem, da se bo treba boriti v šprintu, tako pa sem prihranil veliko energije. Mogoče je bil moj pobeg kar malo nor, takih stvari običajno ne počnem, ampak na koncu se je vse odlično izšlo. Ko sem bil sam v ospredju, sem se takoj odločil, da bom šel 'na polno', saj se v ozadju velikokrat zgodi, da zadaj nihče noče prevzeti odgovornosti. To je vsekakor moja največja zmaga na tej dirki, zmagati na ta način je zares lepo," je pojasnil Boonen.
Potrdil, da je kralj klasičnih dirk
Ena najtežjih preizkušenj v kolesarskem svetu, ki se je je zaradi delov trase s tlakovci prijelo ime severni pekel, ima v zadnjih letih nespornega vladarja. Belgijski zvezdnik si je tako lahko privoščil, da je že poldrugi kilometer pred ciljem kameram kazal štiri prste za prav toliko zmag, tradicionalni krog na dirkališču v Roubaixu pa je prevozil povsem sproščeno.

S štirimi zmagami se je 31-letni Boonen izenačil na lestvici najuspešnejših na tej dirki z rojakom Rogerjem de Vlaeminckom. Obenem je prvi, ki je dvakrat dobil dvojček klasičnih dirk po Flandriji in Pariz-Roubaix (prvič leta 2005). Boonen pa je s povprečno hitrostjo 43,476 km/h poskrbel še za najhitrejšo zmago na dirki na njeni standardni izvedbi; skupni rekord ima na sicer nekoliko drugačni trasi še vedno Nizozemec Peter Post iz leta 1965 (45,129 km/h).

Znova padec v znamenitem Arenbergu
Dirka Pariz-Roubaix vselej postreže tudi s padci, še posebej na odsekih s tlakovcih in ob slabih vremenskih razmerah, ko se ti spremenijo v prave drsalnice. Tokrat je na 110. izvedbi kolesarjem vsaj dež prizanesel, vseeno pa brez drame ni šlo. Približno 80 kilometrov pred ciljem je na najbolj znanem odseku s tlakovci, Arenbergu, padla skupina 12 ubežnikov. Boonen pa je nato uspešno skočil iz skupine, prednost pred zasledovalci pa je naraščala iz kilometra v kilometer.

Do cilja le Božič in Jarc
Na dirki so sodelovali tudi štirje slovenski kolesarji. Do cilja sta prišla dva, Borut Božič (Astana) je z dobrimi devetimi minutami zaostanka končal na 48. mestu, 70. pa je bil Blaž Jarc (NetApp) z dobrimi 13 minutami zaostanka. Gregorja Gazvodo (AG2R) je ustavila časovna kontrola, medtem ko je Kristijan Koren (Liquigas) odstopil.

Končni vrstni red, 257,5 km:
  1. T. BOONEN          BEL    5:55:19
  2. S. TURGOT          FRA      +1:39
  3. A. BALLAN          ITA        vsi
  4. J. A. FLECHA       ITA       isti
  5. N. TERPSTRA        NIZ        čas
  6. L. BOOM            NIZ       1:43
  7. M. TOSATTO         ITA       3:31
  8. M. HAYMAN          AVS        vsi
  9. J. VAN SUMMEREN    BEL       isti
 10. M. WYNANTS         BEL        čas
...
46. B. BOŽIČ SLO 9:11
70. B. JARC SLO 13:05
Boonen še četrtič dvignil znamenito kocko