Velika smola na Touru Brajkoviča ni potrla. Prepričan je, da na Vuelti lahko poseže visoko. Foto: MMC RTV SLO
Velika smola na Touru Brajkoviča ni potrla. Prepričan je, da na Vuelti lahko poseže visoko. Foto: MMC RTV SLO
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič kot glavnega krivca za številne padce vidi veter. Foto: Reuters
Alberto Contador, Steve Morabito
Brajkovič pričakuje, da bo Contador še pokazal zobe. Foto: Reuters

"Mislim, da se lahko pripravim optimalno in da dirko končam med prvimi petimi ali celo na stopničkah," je v intervjuju za TV Slovenija za Dirko po Španiji, ki se začne 20. avgusta, napovedal 27-letni Belokranjec, ki si poškodbe celi v domačem okolju. Tudi po ogledu posnetka ne more točno reči, kaj se mu je zgodilo. "Vem le, da se je pred menoj naenkrat vse ustavilo. Naprej se ne spominjam več," pravi Brajkovič.


Jani, kako se počutite zdaj, ko je nekaj dni od vašega padca že minilo?
Bolečine so še vedno prisotne, ključnica je zlomljena, tako da bo trajalo kar nekaj časa, da to saniramo. Potem so tu še odrgnine, ki mi pač ne dovoljujejo normalne hoje, premikanja, ampak gre na bolje. Napredek je viden iz dneva v dan. Mislim, da bom v par dneh že sposoben iti na ergometer.

Posnetke padca ste najbrž že videli. Kaj se je takrat zgodilo? Se zdaj spominjajte kaj bolje?
Posnetek sem videl, a s posnetka ni razvidno, kaj točno se je zgodilo. Vem, da se je pred menoj naenkrat vse ustavilo in od tistega naprej se ne spominjam ničesar več.

Zakaj smo na letošnji dirki videli toliko padcev?
Veliko je vzrokov. Eden največjih je veter s strani, na nekaterih delih je bil tudi od zadaj s strani. Ta veter je najnevarnejši, da se skupina pretrga, zato so vse ekipe želele biti v ospredju in zavarovati svoje vodje. A 200 kolesarjev v prvi liniji se ne more peljati. Pojavila se je velika nervoza, prišlo je do napak in posledično do padcev.

Po 4. etapi, ki jo je dobil Cadel Evans, ste dejali, da se resnično dobro počutite. Je to res?
Po tisti etapi, ki se je končala v klanec z veliko naklonino, kar meni sicer ne ustreza, sem videl, da so noge dobre in da bom v težjih vzponih lahko konkurenčen najboljšim. Na žalost se mi je potem zgodila nesreča. Jaz vidim še eno možnost in to je Vuelta, ki se začne čez 6 tednov. Mislim, da se lahko pripravim optimalno in da dirko končam med prvimi petimi ali celo na stopničkah.

Po petih dneh dirkanja ste vseeno lahko videli, kdo je prvi kandidat za skupno zmago. Kdo je to po vašem mnenju?
Še vedno mislim, da je to Contador, pa čeprav je oddirkal že Giro. Ta prvi teden je bil zanj najtežji, v drugem in tretjem tednu se bo njegova forma dvigovala. Težko ga bo premagati, pa čeprav bo moral zaradi zaostanka na prvi etapi napadati.

Vsi kolesarji pravijo, da je prihod v Pariz nekaj posebnega. Je to res? Vi ste to lani že doživeli.
Lani nisem mogel verjeti. Gre za poseben občutek. Ko prideš na tiste zaključne kroge, dobiš kurjo polt, prevzema te olajšanje in veselje, a tudi ponos, ker si končal najtežjo dirko na svetu.