Tadej Pogačar se je veselil 22. zmage v sezoni (vse v svetovni seriji). Foto: AP
Tadej Pogačar se je veselil 22. zmage v sezoni (vse v svetovni seriji). Foto: AP

Najboljši kolesar sveta je v petek nastopil prvič po skoraj osemtedenskem premoru, ko je v Nici slavil zmago na svojem tretjem Touru. Velika nagrada Quebeca ni tako pisana na kožo hribolazcem, a je Tadej Pogačar vseeno napadal, bil je v igri za zmago, na koncu pa je ciljno črto prečkal sedmi.

Sorodna novica Pogačar z napadom v predzadnjem krogu suvereno zmagal v Montrealu

V petek je bil vseeno razočaran
Quebec je opisal kot grenko-sladko izkušnjo: "Presenetil sem samega sebe, ker sem imel res dobre noge, bil pa sem razočaran, ker na koncu nisem stopil niti na zmagovalni oder. A dobro, vedel sem, da mi proga najbolj ne ustreza. To sem se naučil že pred dvema letoma, progo bom vsako leto bolje poznal."

Prvi se je "pokazal" Piccoli
Montreal je bil precej bolj zahteven test, saj je 17 krogov skupaj prineslo okrog 4500 višinskih metrov, to pa dirko uvršča med težje enodnevne klasike. Najtežji del kroga je bil takoj po prečkanju startno-ciljne črte, ko so se kolesarji povzpeli na Camillien Houde (dolžina 2,3 km, povprečni naklon 6,2 odstotka). Ob prvem prečkanju se je v ospredje izstrelil James Piccoli. 33-letni domačin je tekmoval na svoji zadnji dirki in tako želel postaviti piko na i, če se že ni mogel boriti za zmago. Dirke ni končal, tako kot še 78 drugih kolesarjev, ki so v drugi polovici dirke padali kot zrele hruške.

Ob progi se je zbralo veliko ljudi. Foto: AP
Ob progi se je zbralo veliko ljudi. Foto: AP

Nekaj časa v ospredju tudi Mohorič
Ekipa UAE je namreč v drugi polovici dirke narekovala vse močnejši tempo, s tem pa so kandidati za vidnejšo uvrstitev odstopali drug za drugim. Večji del dneva so bili v begu Belgijca Dries De Bondt, Gil Gelders in Kanadčan Michael Leonard. Dobrih 50 km pred ciljem je De Bondt izgubil stik, v vodilni skupini ga je zamenjal Matej Mohorič, ki je nekaj časa vodil popolnoma v ospredju, kot zadnji pa je bil ujet 36 km pred ciljem.

Bilo je v načrtu: Napad v predzadnjem krogu
Vlak UAE-ja je nato naredil svoje, zadnji je potegnil Rafal Majka, 23 km pred ciljem − ob predzadnjem vzponu na Camillien Houde − pa je potegnil Pogačar in se odpeljal 85. zmagi naproti. Že na vrhu je imel več kot 20 sekund prednosti, v cilju pa je potrdil, da je bil načrt ves čas napad v predzadnjem krogu: "Tako je, to je bil načrt, ki smo se ga res dobro držali. Moram pohvaliti celotno ekipo, ki je delala odlično. Brez nje ne bi zmagal."

Do konca sezone bo predvidoma nastopil še štirikrat: na SP-ju v Zürichu (29. 9.), Emiliji (5. 10.), Tre Valli Varesinu (8. 10.) in Lombardiji (12. 10.). Foto: AP
Do konca sezone bo predvidoma nastopil še štirikrat: na SP-ju v Zürichu (29. 9.), Emiliji (5. 10.), Tre Valli Varesinu (8. 10.) in Lombardiji (12. 10.). Foto: AP

Forma je prava
Pogačar je v zadnjih mesecih večkrat poudaril, kako si želi uspeha na svetovnem prvenstvu, forma je zdaj prava: "V dveh tednih ne moreš narediti več veliko, zdaj me čaka nekaj treningov, nekaj tudi intenzivnih, a ne preveč. Mislim, da sem dobro pripravljen na svetovno prvenstvo. Zdaj me čaka malo slavja, nato pa se moram osrediniti na dirko v Zürichu." Ta bo 29. septembra, ogledali pa si jo boste lahko tudi na TV Slovenija 2 in naši spletni strani.

V cilju je bil čas za pozdrave
Kapetan UAE-ja je na teh cestah slavil zmago že leta 2022, ko se je moral truditi vse do cilja, v katerem je v sprintu obračunal tudi z Woutom van Aertom. To je bila 13. velika nagrada Montreala, a šele tretja, na kateri je zmagovalec v cilj prišel v samostojni vožnji. Imel je dovolj časa, da je na ciljni ravnini delil petke in pozdrave, med drugim je tako pozdravil tudi Michaela Matthewsa, zmagovalca Quebeca.

Več kot polovico zmag v solo vožnji
Gorenjski volk pogosto zmaguje po pobegu. To je bila njegova 85. zmaga med profesionalci, če odštejemo 16 zmag v skupnih seštevkih, je na cesti torej zmagal 69-krat, od tega je v cilj kar 35-krat prišel sam (kar je dobra polovica)!

Pogačar v Montrealu razred zase

Naslov infografike: Pogačar vse zmage