Matevž Govekar je visoko dvignil roke ob premierni zmagi v svetovni seriji, s čimer je postal trinajsti Slovenec z zmago v najvišjem kolesarskem razredu in poskrbel za 34. zmago slovenskih kolesarjev med elito v sezoni 2024. Foto: AP
Matevž Govekar je visoko dvignil roke ob premierni zmagi v svetovni seriji, s čimer je postal trinajsti Slovenec z zmago v najvišjem kolesarskem razredu in poskrbel za 34. zmago slovenskih kolesarjev med elito v sezoni 2024. Foto: AP

V sprintu razredčene glavnine v Naningu je Matevž Govekar ob pomoči ekipnega kolega Roberta Stannarda premagal vse in se v dresu Bahrain Victoriousa veselil svoje prve zmage v elitni svetovni seriji. "Ne verjamem. Ne morem verjeti. Da sem prišel prvi v cilj," je bil nad uspehom kariere kar šokiran Govekar.

Prva med elito, tretja v sezoni, četrta profesionalna

Govekar je prvi Slovenec z etapno zmago na Dirki po Guangšiju, s katero se zadnja leta tradicionalno zaključuje svetovna serija in kolesarska sezona na cesti za leto 2024. Četrta profesionalna zmaga za 24-letnika iz Godoviča, ki je po prvencu leta 2022 v 4. etapi Dirke po Burgosu letos slavil zmago v 2. etapi Dirke po Antaliji in v 6. etapi Dirke po Veliki Britaniji. Še pred prestopom med profesionalce je na začetku leta 2022 dobil prolog Istrske pomladi. Pet zmag v petih različnih državah za Govekarja, ki pa na domačih cestah še ni slavil med člani.

Prava pika na i sanjski sezoni za slovensko cestno kolesarstvo, v kateri je Tadej Pogačar osvojil Giro in Tour, Primož Roglič pa Vuelto, nato je Pogačar postal še svetovni prvak v cestni vožnji. Za dobro mero je prvi kolesar sveta osvojil še dve klasiki Liege–Bastogne–Liege in Lombardijo.

Govekar je postal trinajsti Slovenec z zmago v svetovni seriji, slovenski kolesarji pa so sezono 2024 sklenili z rekordnimi 34 zmagami med elito. Ob Govekarju je enkrat zmagal Jan Tratnik (Omloop), Roglič je zbral osem zmag, Pogačar pa kar 24.

Sorodna novica Svetovna serija 2024

Van Eetveltu zadnja dirka svetovne serije 2024

Šesta etapa pete izvedbe Dirke po Guangšiju je na krožni 134 km dolgi trasi po Naningu s 1600 višinskimi metri prinesla kaotično dirkanje in kopico napadov, na koncu pa se je za zmago udarila glavnina, v kateri je bilo le 34 kolesarjev. Dvojec iz Bahrain Victoriousa je bil najbolj spreten, Avstralec Stannard je utrl pot do zmage Govekarju, sam Stannard pa je bil tretji, vmes se je na stopničke zrinil nizozemski sprinter Marijn van den Berg.

Sobotni zmagovalec zidu Nongla Lennert Van Eetvelt je po kaotičnem dirkanju na domnevno sprinterski trasi ubranil pet sekund prednosti pred Oscarjem Onleyjem in 15 pred Francozom Alexom Baudinom. Belgijec iz ekipe Lotto Dstny je tako v sezoni 2024 dobil drugo in zadnjo etapno dirko svetovne serije: UAE Tour in zdaj še 5. Dirko po Guangšiju.

31. Pokal Japonske, ki se običajno odvija na zadnji konec tedna v kolesarski sezoni, se je odločal z bojem peterice, v kateri je bil tudi Matej Mohorič. Po 144,2 km oziroma 14 krogih s 185 višinskimi metri, kjer je bila ključna točka vzpon Kogaši (1,6 km s 6,6 %), je bil v sprintu peterice najmočnejši Američan Neilson Powless (EF Education EasyPost).

Drugi je bil Belgijec Ilan Van Wilder (Soudal QuickStep), tretji pa Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Peterico sta zaokrožila še Kanadčan Michael Woods (Israel Premier Tech) in Belgijec Mauri Vansevenant (Soudal QuickStep). Glavnina je v cilj prišla z več kot štiriminutnim zaostankom.

Mohorič je sezono 2024 sklenil s tretjim mestom na 31. Pokalu Japonske.

Powless znova v sprintu ugnal Mohoriča

Za Powlessa je bila to šesta zmaga kariere, druga letos, potem ko je pred desetimi dnevi slavil na Gran Piemonte, ki je kot Pokal Japonske dirka drugega najvišjega razreda (1. Pro), za kar zmagovalec prejme 200 UCI-točk. Američan je prvič med profesionalci slavil na enodnevni klasiki svetovne serije Donostia/San Sebastian, ko je leta 2021 v sprintu četverice ukanil prav Mohoriča.

"Zmanjkalo nekaj hitrosti"

"Dobro sem se počutil. Od samega začetka je bilo zelo zahtevno, veliko je bila napadov in agresivnega dirkanja. Ni bilo časa za počitek, še posebej ker gre za krajšo preizkušnjo," je v izjavi za spletno stran svoje ekipe Bahrain Victorious dejal Mohorič.

"Ko je pospešil Woods po dveh tretjinah dirke, je ostala le še peterica. Čeprav smo poskušali napadati drug drugega, je prišlo do sprinta. Skušal sem igrati na svoje karte, a mi manjka nekaj hitrosti v primerjavi s Powlessom. Dokazal je, da je bil najboljši in zasluženo slavil," je še o koncu preizkušnje povedal Mohorič, ki je s tretjim mestom osvojil 125 UCI-točk.

Spodbuda za priprave na novo sezono

Obrnil se je tudi v prihodnost, potem ko je v soboto slavil 30. rojstni dan. "Zelo sem zadovoljen s predstavo. Sezona je končana in z dobrim izidom se lahko odpravim na počitnice ter se pripravim na leto 2025," je pristavil kolesar iz Podblice. Pogodbo z Bahrain-Victoriousom ima sklenjeno še do konca prihodnje sezone.

Na najpomembnejši kolesarski dirki na Japonskem je nastopila tudi slovenska ekipa Ljubljana Gusto Santic, a sta oba slovenska kolesarja Mihael Štajnar in Dan Andrej Tomšič odstopila, čast ekipe pa je z 52. mestom rešil Avstralec Dylan Hopkins.