Jasper Philipsen je po sprintu za učbenike slavil prvo zmago sezone. Foto: EPA
Jasper Philipsen je po sprintu za učbenike slavil prvo zmago sezone. Foto: EPA

Jumbo Visma je na etapi od Follonice do Foligna v zaključku igrala pomembno vlogo. Peterici os, v kateri je bil tudi Primož Roglič, je uspelo v bočnem vetru z visokim ritmom razbiti glavnino. Spredaj je ostala skupina 20 kolesarjev, vendar to ni prineslo uspeha njihovemu sprinterskemu adutu Woutu van Aertu (na koncu 6. mesto). Zasledovalci namreč niso obupali in so se lahko štiri kilometre pred ciljem vključili v igro za etapno zmago.

Philipsen dobil obračun sprinterjev

24. zmaga kariere
Ekipa Alpecin Deceuninck je sprint izpeljala vrhunsko, van der Poel je kot lead-out naredil veliko delo, 25-letni Philipsen pa je do cilja zanesljivo ohranjal prednost ene dolžine kolesa pred prvim zasledovalcem Philom Bauhausom. To je njegova 24. zmaga v karieri, prva po oktobru in dirki Pariz–Bourges. Roglič (26. mesto) in Mezgec (27.) sta v cilj prišla v času zmagovalca.

Ganna ostaja v modri majici
"Vedno je lepo zmagati, še posebej po takšni ekipni predstavi. Zavedali smo se, da bi lahko v zadnjih 15 km pihal bočni veter. Jumbo Visma je bila močna, ampak nekako nam je uspelo premostiti razliko," je povedal Philipsen. V skupnem seštevku še naprej vodi Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers).

Razmere morda niso bile optimalne. Pravega sodelovanja ni bilo in so nas polovili.

Primož Roglič

Pravega sodelovanja v begu ni bilo
Jumbo Visma ni imela uspešnega dne. "Ves dan je bilo precej vetrovno, predvsem proti koncu etape. S fanti smo poskusili nekaj narediti, tudi zato, da bi ostali na varnem in bili spredaj. Šli smo na vso moč, a ni uspelo," je za svojo spletno stran dejal 33-letni Roglič. Zakaj beg dvajseterice ni uspel? "Razmere morda niso bile optimalne. A dokler nisi tam, tega ne veš. Nekatere odločitve moraš sprejeti prej. Pravega sodelovanja z vsemi pa ni bilo in so nas polovili."

Sledi zahtevnejša etapa
V četrtek bo na sporedu prva zahtevnejša etapa z zaključnim vzponom. Kolesarje čaka 218 km dolga trasa od Greccia do Tortorete. Zadnji vzpon, ki ga bodo prepeljali štirikrat, je dolg 3,1 km s povprečnim naklonom sedem odstotkov.

Follonica-Foligno, 216 km:            
  1. J. PHILIPSEN      BEL     5:19:08
  2. P. BAUHAUS        NEM         vsi
  3. B. GIRMAY         ERI            
 ...                              isti
 26. P. ROGLIČ         SLO            
 27. L. MEZGEC         SLO         čas
                                      
Skupni vrstni red po 3. etapi:        
  1. F. GANNA          ITA    10:38:09
  2. L. KÄMNA          NEM       +0:28
  3. M. SHEFFIELD      ZDA        0:30
  4. B. McNULTY        ZDA        0:34
  5. T. ARENSMAN       NIZ        0:39
 ...                                  
 11. P. ROGLIČ         SLO        0:49
 52. L. MEZGEC         SLO        1:30