Stefan Küng je na vmesnem času imel sekundo prednosti pred van Aertom in štiri pred Evenepoelom, na koncu pa je Švicar ostal pred obema Belgijcema in razveselil rojake v slikovitem Einsiedelnu. Foto: EPA
Stefan Küng je na vmesnem času imel sekundo prednosti pred van Aertom in štiri pred Evenepoelom, na koncu pa je Švicar ostal pred obema Belgijcema in razveselil rojake v slikovitem Einsiedelnu. Foto: EPA

Sploh prvič v profesionalni karieri sta se zunaj reprezentančnih soočenj v vožnji na čas in tudi prvič na etapni dirki pomerila oba belgijska kolesarska superzvezdnika. Remco Evenepoel, odet v majico belgijskega prvaka v kronometru, je za štiri sekunde prehitel Wouta van Aerta, ki je predtem dobil vse interne dvoboje (na DP-ju 2019, SP-ju 2021 in olimpijskih igrah v Tokiu).

Küng razveselil domače navijače

A kaj ko je bil še šest sekund hitrejši Stefan Küng, ki je s krožno progo v Einsiedelnu opravil kot edini s povprečno hitrostjo, večjo od 56 km/h. 27. zmaga kariere in že 19. zmaga v kronometrih za Künga, ki dirka za francosko ekipo Groupama FDJ.

Evenepoel se je vrnil na tekmovanja, potem ko je zaradi covida odstopil po 9. etapi letošnje Dirke po Italiji, na kateri je bil tisti trenutek tudi vodilni. Van Aert se v Švici pripravlja na Dirko po Franciji, kjer bo znova ključni mož Jumba Visme v boju za rumeno majico.

Küng najhitrejši na uvodnem kronometru Dirke po Švici

Mladi Američan skoraj premešal štrene

Najhitrejši trojici se je močno približal mladi Američan Magnus Sheffield (Ineos Grenadiers), ki je zgolj za sekundo zaostal za van Aertom, potem ko je imel najhitrejši vmesni čas na 7. kilometru. Med prvo deseterico so bili sicer kar trije Danci, najboljši iz UAE Emirates je bil ravno na desetem mestu Juan Ayuso (+0:25). Drugi švicarski adut Stefan Bissegger je bil sedmi z zaostankom 20 sekund.

Na 86. Dirki po Švici kolesarje čaka običajnih osem etap, od sprinterskih, razgibanih do pravih gorskih, konča pa se prihodnjo nedeljo s 25-kilometrskim kronometrom v St. Gallnu. Na etapni dirki svetovne serije sicer ne nastopa nobeden izmed slovenskih profesionalnih kolesarjev.