Landis je po porazu v 16. etapi naslednji dan ugnal vse tekmece v kozji rog, kot se je izkazalo tudi s pomočjo dopinga. Foto: EPA
Landis je po porazu v 16. etapi naslednji dan ugnal vse tekmece v kozji rog, kot se je izkazalo tudi s pomočjo dopinga. Foto: EPA

V pogovoru za ameriško televizijo je ovrgel vsako možnost, da bi jemal nedovoljena poživila. "Na Touru sem bil osemkrat testiran in samo en test je bil pozitiven. Nihče pri pravi pameti ne bi vzel testosterona samo enkrat, ta ne deluje tako," se brani Landis in ob tem napada organizatorje Dirke in svetovno protidopinško agencijo (WADA) zaradi postopka, pri katerem so mediji pred njim vedeli za izid A-testa. "Zato se nisem mogel zagovarjati. Možnosti za pozitiven test je ogromno, vsekakor pa nisem jemal nedovoljenih substanc," je neomajen 31-letnik.

Američan je še dodal, da so bili prvi izgovori, ki jih je navedel, prenagljeni in napačni. "Bil sem šokiran in sem čutil, da moram nekaj povedati. Kaj takega se mi je zgodilo prvič in če zdaj pogledam nazaj, ugotavljam, da je bila to napaka," je bil neposreden pripadnik menoritske krščanske skupnosti.

Slabi izgovori
Sprva je Landis pojasnjeval, da so večer pred usodno etapo z moštvenimi kolegi v hotelski sobi depresijo po polomu v 16. etapi skušali pregnati s pivom in viskijem, a to naj ne bi vplivalo na povišano raven testosterona. Kot možne vzroke za pozitiven test je navedel še uporabo zdravil za lajšanje bolečin v kolkih, težave s ščitnico ali naravno povišano raven testosterona.