Greg LeMond je bil v središču četrtega dne zaslišanja. Foto: Reuters
Greg LeMond je bil v središču četrtega dne zaslišanja. Foto: Reuters
Will Geoghegan
Will Geoghegan se je po zaslišanju LeMondu opravičil, a kmalu ostal brez službe, saj ga je Landis odpustil. Foto: Reuters

Četrti dan desetdnevnega zaslišanja v Malibuju je trikratni zmagovalec Toura priznal, da je bil v mladosti spolno zlorabljen. Ta podatek je avgusta lani zaupal Landisu in mu svetoval, naj prizna krivdo, če je res jemal poživila. V nasprotnem primeru naj bi ga preteklost neprenehoma lovila, kot je njega.

Landis ni želel prizadeti prijateljev
45-letni LeMond je na pričanju ponovil Landisov odgovor: "Tega ne bom naredil, ker bi s tem uničil in prizadel veliko prijateljev." Je to posredni dokaz, da je Landis na lanski francoski pentlji res jemal nedovoljena poživila? Tričlanski senat bo čez pet dni podal sodbo, po kateri Landisu grozi, da bo postal prvi kolesar, ki mu bodo za zeleno mizo odvzeli zmago na Dirki po Franciji. Če se bo to zgodilo, bo 31-letni kolesar avtomatsko kaznovan z dvema letoma prepovedi nenastopanja.

Geoghegan izsiljeval LeMonda
V zgodbo je vpleten tudi Landisov menedžer Will Geoghegan. LeMond je na zaslišanju govoril še o telefonskem klicu, ki ga je prejel dan pred zaslišanjem: "Neznani moški mi je povedal, da bo prišel na zaslišanje in da bo govoril, kako so se včasih igrali z mojim penisom. Bil sem zgrožen. Pozneje sem se pozanimal o telefonski številki in ugotovil, da me je poklical Geoghegan." Prva Landisova reakcija na to zgodbo je bila, da je odpustil svojega menedžerja.

Jezni in opiti menedžer
Neuspeli izsiljevalec se je medtem že posul s pepelom in javno priznal krvido in veliko napako, a to bo kaj malo pomagalo povsem očrnjeni javni podobi Landisa. "Bil sem jezen in potrt kako poteka to nepošteno sojenje. Svojo jezo sem stresel na Grega. To je bila tudi posledica enega piva ali dveh. Deloval sem povsem na svojo roko," se je iz brezna skušal izviti Geoghegan.

Merckx ne želi pričati
Landisu za zdaj kaže res slabo. Piko na i je postavil Eddy Merckx, ki je zavrnil Landisovo povabilo za pričanje. "Nočem se vmešavati v to. Nič ne vem o tem in res ne vem, kako bi lahko kar koli pojasnil o tem," se je jezil petkratni zmagovalec Dirk po Franciji. Njegov sin Axel je bil nekaj časa Landisov sotekmovalec pri Phonaku. "On je le priča v pripravljenosti. Ne vemo, če bi ga sploh potrebovali," pa je o tej temi povedal Landisov zastopnik Michael Henson.

Slavko Jerič