Napetosti med organizatorji velike pentlje in krovno organizacijo tlijo že dolga leta. Foto: Reuters
Napetosti med organizatorji velike pentlje in krovno organizacijo tlijo že dolga leta. Foto: Reuters
Jean-Marie Leblanc in Christian Prudhomme
Jean-Marie Leblanc je bil direktor Toura vse od leta 1989, nato je lani na cilju dirke predal posle Christianu Prudhommu. Foto: EPA

"Za Tour bomo imeli posebna pravila. V UCI-ju niso naredili nič, nikoli niso zares hoteli očistiti Dirke po Franciji," je razkril nove korake ASO-ja (organizator velike pentlje) Christian Prudhomme in dodal: "Samo dve možnosti sta. Ali so v UCI-ju nesposobni ali pa hočejo dirko namenoma uničiti."

Mednarodna zveza ni upoštevala lastnih pravil
UCI-ju Francozi očitajo predvsem ravnanje v primeru Michaela Rasmussen, saj je krovna organizacija vedela, da se je Danec izogibal dopinškim testom, a so mu vseeno dovolili nastop na vrhuncu sezone. Po pravilih mednarodne zveze kolesar, ki 45 dni pred začetkom kakšne pomembne dirke dobi opozorila, ker ni obvestil UCI o svojem urniku priprav, ne sme nastopiti na izbrani dirki. Rasmussen je v dneh pred Tourom prejel kar dve opozorili, o čemur pa niso obvestili ASO-ja. Kaplja čez rob pa je bila napoved Pata McQuaida, predsednika UCI-ja, o bližnjem črtanju tega določila.

WADA uradni partner Toura
"Stvari bodo precej bolje potekale brez UCI-ja. Primer Vinokurov se seveda žal lahko ponovi tudi naslednje leto, toda primer Rasmusssen? Nikoli!" je odločen direktor dirke in napovedal, da bodo v Franciji v prihodnje sodelovali predvsem s Svetovno protidopinško agencijo (WADA) in njeno francosko podružnico. Amaury Sport Organisation (ASO) je del medijske skupine EPA, katerega osnovni del je priznani francoski športni časopis L'Equipe. ASO je poleg Dirke po Franciji organiziral številne druge klasične kolesarske dirke, kot so Pariz-Nica, Pariz-Roubaix, Valonska puščica, Liege-Bastogne-Liege in tudi znameniti vzdržljivostni reli Pariz-Dakar.

Govorice so bile neutemeljene
Vodja Dirke po Franciji Christian Prudhomme je pred začetkom 19. etape Toura zanikal, da so po 14. etapi našli novega uživalca dopinga. V petek so se pojavile govorice, da je bil ujet eden izmed nosilcev majic, glavni osumljenec pa je bil Kolumbijec Juan Soler, nosilec pikčaste majice za najboljšega gorskega kolesarja.

T. G.