Maruša Tereza Šerkezi še naprej zbira odličja v olimpijski disciplini gorskega kolesarstva. Evropskemu naslovu med mladinkami je dodala še bronasto odličje mladinskega svetovnega prvenstva. Foto: Grega Stopar
Maruša Tereza Šerkezi še naprej zbira odličja v olimpijski disciplini gorskega kolesarstva. Evropskemu naslovu med mladinkami je dodala še bronasto odličje mladinskega svetovnega prvenstva. Foto: Grega Stopar

Na svojem prvem svetovnem prvenstvu je 17-letna slovenska tekmovalka zaostala le za prvakinjo Viktorio Chladonovo iz Slovaške in Kanadčanko Rafaelle Carrier (+0:36). Šerkezi je za Slovakinjo po štirih krogih na koncu zaostala 1:31 minute. Popolnoma enak vrstni red je bil na majski tekmi mladink v Novem Mestu na Moravskem.

Mlada tekmovalka kolesarskega društva Rajd je letos v Chelie Gradisteiju v Romuniji postala dvakratna evropska mladinska prvakinja, potem ko je slavila tako v kratkem kot olimpijskem krosu.

Prvo odličje za mlade Slovenke po zlati medalji Tanje Žakelj leta 2008

V Andori je na visoki nadmorski višini prvi krog opravila na petem mestu, nato pa stopnjevala ritem predvsem v drugem, ko se je prebila celo na drugo mesto. Eno mesto je nato izgubila, a do konca suvereno zadržala tretje mesto za prvo slovensko kolajno v mlajših kategorijah v olimpijskem krosu po letu 2008. Takrat je svetovna prvakinja med mlajšimi članicami v Val di Soleju v Italiji postala Tanja Žakelj.

Po medalji v Andori takoj domov in v šolo

"To je bila najtežja dirka življenja. Zato je bil prvi občutek pred prihodom v cilj definitivno olajšanje, potem veselje, nepopisna sreča. To leto je bilo s treningi res naporno, vse je bilo vloženo v svetovno prvenstvo in ko prideš v cilj na tretje mesto ter držiš medaljo v roko, je prečudovito. Veš, da si naredil vse, kar si lahko, tehnično vse izpeljal odlično in bil pripravljen najbolje, kar je bilo mogoče," je bila bronastega odličja vesela sicer na svetovni lestvici vodilna mladinka v olimpijskem krosu.

Maruša Tereza Šerkezi je bila edina slovenska predstavnica v kategoriji mladink. Domov se vrača že zvečer, saj se v ponedeljek začne šolsko leto. "Dejansko sem v pogonu že od januarja, tako da sledi zaslužen počitek. V septembru nastopim še na domačih dirkah in morda na kakšni v tujini, a na nižji ravni."

Monika Hrastnik v sobotnem finalu spusta

Na moški tekmi v kratkem krosu v razredu elite je edini slovenski predstavnik Rok Naglič zasedel 37. mesto. Matic Kranjec Žagar med mlajšimi člani ni dokončal današnje dirke, edina slovenska predstavnica v razredu elite Vita Movrin pa je osvojila 33. mesto.

Na moški mladinski tekmi v olimpijskem krosu je Filip Utranker zasedel 33. mesto, drugi slovenski predstavnik v tej disciplini Filip Boškin pa je odstopil v tretjem krogu.

Prvenstvo se bo v soboto nadaljevalo s preizkušnjami v spustu, kjer bo glavna slovenska adutinja Monika Hrastnik (12.30). V moški konkurenci Slovencev ne bo na startu.

V nedeljo bodo še preizkušnje v olimpijskem krosu za mlajše člane in članice ter za obe elitni kategoriji. Spet bodo nastopili Kranjec Žagar (11.00), Movrin (13.30) in Naglič (15.30).

Fotogalerija: Grega Stopar